Новини

Министър Терзиева стартира Лот 2 на АМ „Струма“

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева стартира строителството на Лот 2 на АМ „Струма“ днес. С изпълнението на участъка между Дупница и Благоевград продължава работата по доизграждането на Трансевропейски транспортен коридор №4.

37-километромия участък от магистралата, която поема 80% от автомобилния трафик към Гърция, трябва да бъде завършен до лятото на 2015 г., каза министър Терзиева.

През същото лято ще стартира изграждането на 65-километровия участък на „Струма“ от Благоевград до Сандански, съобщи тя. Регионалният министър уточни, че това ще е най-сложният инфраструктурен обект, изграждан някога в България.

До края на настоящия програмен период ще бъдат завършени общо 260 км автомагистрални участъци, съфинансирани със средства от Кохезионния фонд на ЕС, информира министър Терзиева. 115 км вече са завършени. От днес общо 144 са в процес на изграждане, допълни тя.

Изпълнител на договора за проектиране и строителство на Лот 2 е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2“. В него участват: „Импреза” АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, България и „Пътстрой – 92” АД, България. Стойността на договора е 358 722 000.00 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи ДЗЗД „ОБЕДИНЕНИЕ „СТРУМА-ПП“, в което участват „Пътинвестинженеринг” АД и „Пътпроект“ ЕООД – гр. София. Договорът им е за 2 949 843.00 лв. с ДДС.

Срокът за изпълнение на техническия проект и строителството е 22 месеца.

Трасето на Лот 2 преминава през областите Кюстендил и Благоевград. На обекта е предвидено изграждането на 4 пътни възела: „Дупница-юг“ (с път II-62), „Бобошево“ (с път III-104), „Кочериново“ и „Благоевград“ (с път III-106). Проектът включва и строителството на два тунела на територията на област Кюстендил с дължина до 500 м на всеки един от тях. Ще бъдат изградени шумозащитни прегради в участъците, преминаващи в близост до с. Блатино, с. Усойка, кв. Левски на гр. Кочериново и с. Бело поле, ще се построят селскостопански подлези и надлези и т. н.