Новини

Машина като за Гинес пристигна у нас

Тя ще замени друг рекордьор

Една от най-големите машини в света - колесният товарач САТ 993К вече работи в България. Той е доставен в „Асарел-Медет“ от „Елтрак България“ – дилъра на Caterpillar за страната.

Чудото на техниката е с обем на кофата 13 куб. м и тежи повече от 134 т. Струващата над 4 млн. лв. машина е втората по големина след 994Н в тази серия на Caterpillar. Ще се използва на три смени, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Транспортът от САЩ е предизвикателство

Колесният товарач САТ 993К е произведен в завода на Caterpillar в Аурора, Илинойс, за около осем месеца. За България тръгва от пристанище Хюстън на 16 март 2013 г., натоварен на кораб в 19 колета. От Бургас до „Асарел-Медет“ е превозен на композиция от влекач и специализирано транспортно ремарке с товароподемност от 100 т и на още четири други камиона. За разтоварването са били необходими два крана с товароподемност от 40 и 70 т, а сглобяването отнема осем дни на шестима механици от „Елтрак България“.

Дължината на машината е близо 16 м, широчината - 5 м, а височината - 6 м. За да достигне работното си място, операторът трябва да изкачи 4,5 м, а за да включи машината – да стартира 12-цилиндровия, V-образен двигател CАТ C32 ACERT с мощност 1024 к.с. и с работен обем 32,1 л.

Кофата за работа със скални материали е с осем зъба и износоустойчиви плочи отвътре и отвън, като 65% от заварките й са извършени от робот. Така дългите непрекъснати шевове увеличават здравината й, а постоянната им дълбочина не допуска слаби места в конструкцията, които да се скъсат по време на експлоатация. Максималната височина на разтоварването  на кофата е 5389 мм. Кофите, използвани при 993К, имат удължен под за лесно товарене и голям радиус на закръгление, който намалява съпротивлението при натрупването на материал в тях.

Хидротрансформаторът позволява на оператора да променя теглителната сила от 100% до 24% в зависимост от състоянието на терена. Смяната на предавките може да се извърши при максимално натиснат педал на газта.

Товарочувствителната хидравлична система на 993К е от следващо поколение и за постигането на бързи цикли на работа използва две аксиално-бутални помпи с електронно управление. Резервоарът й с вместимост от 600 л масло, чиято смяна се извършва на около 6000 моточаса, е разположен директно върху работните помпи. Възползвайки се от гравитацията, той осигурява налягане във входящата им част при стартирането на машината. Филтрирането на 100% от обратния поток на хидравличната система обхваща частици с минимален размер от 6 микрона.

Кабината за оператора е с 14% по-просторна от тази на предходния модел и е с увеличена видимост. Всички контролни инструменти и прибори в нея са разположени ергономично, за да се минимализира умората на работещия. За това спомага и ниското ниво на шум в интериора –  72 dB.

Гаранцията на САТ 993К е 36 месеца, или 6000 м.ч. Машината разполага със система за самодиагностика, която подава предупредителни или алармиращи сигнали. Благодарение на нея 993К може в реално време да изпраща информация през GPRS мрежа до сървър на Caterpillar. При необходимост от него впоследствие постъпва имейл или SMS съобщение до абонираните потребители. Така при поява на технически проблем сервизните механици на „Елтрак България“ са уведомени веднага и реагират до няколко часа независимо от времето и деня на постъпване на сигнала.

Партньорството между „Асарел-Медет“ и „Елтрак България” датира от 1992 г., като оттогава са доставени 21 машини на обща стойност над 20 млн. лв. Модернизацията на целия технологичен цикъл в дружеството е приоритет, като сегашната инвестиция е малка част от планираните 83 млн. лв. за изпълнение на програмите за устойчиво развитие през 2013 г.

САТ 992D – предшественикът със забележителни резултати

Преди да бъде заменен с новия 993К, принос за производителността на „Асарел-Медет“ има колесният товарач САТ 992D. За 18 години служба той е натоварил близо 62 млн. т руда и е отработил 100 107 млн. часа – резултат, с който малко машини от този клас в света могат да се похвалят. Въпреки че остава напълно функционален, ветеранът е изведен от експлоатация след идването на заместника му. С вярната си служба на рудника той си извоюва почетно място в музея на „Асарел-Медет“.

От 2005 г. тук работи и най-големият колесен товарач на Caterpillar – 994D, със 17-кубикова кофа.
zp8497586rq