Новини

JESSICA подпомага публично-частното партньорство

автор  Свилена Гражданска

Днес се състоя конференция за възможностите на Jessica, като инструмент за финансиране на проекти за градско развитие. Фондът ще е на стойност 33 млн. евро, като ще е насочен към София и още шест големи града. До края на октомври т.г. Народното събрание трябва да ратифицира финансовото споразумение с Европейската инвестиционна банка за създаването на холдингов фонд по европейския финансов инструмент за устойчиви инвестиции в градските зони JESSICA.

Той ще бъде разделен на два подфонда, като единият ще е изцяло към столицата, а другият - към останалите градове. JESSICA ще приключи на 31 декември 2015 г., когато парите трябва да бъдат завъртени и да се върнат на Брюксел, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той ще спомогне за реализирането на публично-частни партньорства между общините и частния бизнес. Чрез него могат да се развиват проекти като бизнес центрове, индустриални и търговски зони, спортна инфраструктура, паркинги и други. Важното за тях е да могат да генерират приходи, защото парите ще трябва да се връщат, посочи министърът по управление на eврофондовете Томислав Дончев.

На конференцията присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметовете на столицата Минчо Герджиков и Мария Бояджийска, кметът на Атина д-р Христос Кисас.