Новини

София залага на алтернативни трасета

автор  Свилена Гражданска

На откриването на ремонтираната ул. „Панорамен път” в участъка от бул. „Цар Борис ІІІ” до ул. „Беловодски път” кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова заяви, че в програмата за обновяване на пътната инфраструктура на София основно място заема изграждането и ремонтирането на алтернативни трасета, които да пренасочат движението извън центъра на града. Един такъв пътен участък е панорамният път.

След проведена процедура по Закона за обществените поръчки е сключен договор с избрания изпълнител с „Пътностроителна техника” ЕАД за инженеринг. Проектът за ремонта е изготвен въз основа на техническо задание от Столичната община.
Преди стартиране на ремонтните дейности обектът е бил с настилка от среден гранитен паваж в много лошо състояние, на места напълно разрушена, което наложи цялостната й подмяна. Изградена е пътна основа по цялата дължина на улиците и е положена асфалтова настилка за тежко движение. Дължината на обекта е над 2 км и половина.

Извършен е ремонт на отводнителните съоръжения, вкл. изграждане на нови 4 напречни отводнители и 16 дъждоприемни шахти.

Стойността на ремонта е 1,7 млн. лв. По време на извършване на дейностите по обекта са се появили проблеми, свързани с незаконна канализация под трасето, което е забавило изпълнението. Пречките били отстранени за сметка на изпълнителя.

По ремонтираната улица „Панорамен път” ще бъде ограничено движението на 12-тонни камиони.