Новини

Всеки ден престой във властта на Дянков ни води към срив„Ние от КТ „Подкрепа” считаме, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който става все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков”, твърди президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Синдикатите напомнят още, че въпреки усилията на социалните партньори, които два пъти генерираха антикризисни мерки (утвърдени с решение на МС) и се отказаха от редица придобивки в името на общата цел - излизане от тежката криза, министърът на финансите Симеон Дянков си е позволил да не изпълни и неглижира тези договорености. „Така той лиши фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискува финансовата стабилност на държавата”, пише още в писмото.

От Конфедерацията на труда посочват и основните грешки във финансовата политика на Дянков, като подчертават и пропуските на МОСВ, донесли щети за държавата:

„Трябва да си дадем ясна сметка, че заетостта е сериозно застрашена и поради националното предателство, извършено от Миглена Кунева и нейния експерт по екология и настоящ министър на околната среда и водите - Нона Краджова. При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС, те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период - до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми. Това на практика обрича на тотална безработица редица моноиндустриални райони като Бобов дол.

Екипът на МОСВ не можа да се справи с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела нито една стотинка от тях, вместо да даде 500 млн. за зелена икономика”, пише още президента на КТ „Подкрепа” в писмото си до Бойко Борисов.