Новини

Над 120 служители на МВР уволнени за корупция

Повече от 120 служители на МВР са били уволнени заради корупция от началото на мандата на настоящото правителство. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, на която бяха отчетени резултатите от съвместен проект между България и Франция за превенция на корупцията сред служителите на МВР.„Това е една от възможностите българската правоохранителна система да положи максимални усилия да синхронизира моделите за управление и за практики, приложими в страните от ЕС”, посочи още Цветанов. В дейността на работните групи и в семинарите са взели участие и 6 неправителствени организации, сред които и Клуб „Журналисти срещу корупцията”.


Проектът е финансиран от ЕС и е на стойност 700 хил. евро. Работата по него е продължила 16 месеца, вместо първоначално предвидените 24. От българска страна са взели участие около 300 служители на МВР – от дирекция „Човешки ресурси”, Инспекторат, Института по компютърни технологии и от Института по психология. ”Това са дирекциите, пряко свързани с подбора и назначаването на служителите”, обясни вицепремиерът. По думите му целта на проекта е да бъдат избирани най -подготвените, най-мотивираните български граждани, които искат да станат служители на МВР.


„Основната философия на проекта е да се осъществява превенция преди да се прибегне до методи на противодействие на корупцията. Втората основна насока на работа беше да се развие положителен подход към борбата с корупцията”, добави посланикът на Франция Н. Пр. Етиен дьо Понсен.Той поясни, че са били проведени 4 посещения във Франция и едно в Белгия, тъй като в начинанието са взели участие и белгийски експерти. Били са проведени 6 семинара, 13 работи срещи и 3 обучения. Един от най-важните резултати от проекта са внесените промени в Етичния кодекс на служителите в МВР. Изготвени са и предложения за промени в Закона за МВР. Н. Пр. Етиен дьо Понсен оцени постигнатите резултати като „изключително значими”.