Новият Наказателен кодекс връща затвора за цигара марихуана

Прочетена: 22

Ако новият Наказателен кодекс (НК) влезе в сила, всеки, който бъде хванат да пуши или притежава дори една цигара марихуана, е заплашен със затвор от 1 до 6 години. За новата изненада в спорния проект алармираха неправителствени организации. Това се случва в момент, когато в Европа се либерализира продажбата на лекия наркотик с лечебна цел, а търговията и употребата му е разрешена в няколко щата в САЩ, пише „Сега“.

Отпада възможността маловажните случаи да се наказват с глоба, както е в действащия НК, обясни Васил Харалампиев от сдружение „Рестарт“. Проблемът, известен като „еднократна доза“ или „една цигара марихуана“, стои от години. Той намери някакво решение, след като в текстовете за наркотиците в НК беше вкарана специална алинея, която предвижда в маловажни случаи да има само глоба до хиляда лева. За такъв случай се приема залавянето с наркотик за собствена употреба.

В предлагания от Министерството на правосъдието и приет от правителството проект за нов НК, който вече бе вкаран за обсъждане в парламента, тази възможност липсва. Там е предвиден общ текст без изключения за маловажни случаи или малки количества. Той гласи, че „който в нарушение на установени правила придобива, държи или получава наркотично вещество или аналог на наркотично вещество“ се наказва от 1 до 6 години затвор.

„Този текст е правилен“, коментира правосъдният министър Зинаида Златанова по БНТ. Тя все пак призова по въпроса да говорят и криминалисти. В защита на новата разпоредба се обяви и зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него политиката по отношение на наркотиците трябва да е строго рестриктивна, тъй като притежаването дори на еднократни дози може да се окаже врата за наркоразпространение.  Според Васил Харалампиев обаче става дума за завой в наркополитиката, който със сигурност не работи за превенция и за справяне с организираната престъпност. Според него сегашното положение в НК е половинчато, но все пак е нещо. Той припомни, че по цял свят конопът се легализира за медицински цели при болестите паркинсон, алцхаймер, диабет, а у нас е точно обратното. Самият Харалампиев призна по БНТ, че също използвал марихуана по предписание на своя лекар. По негово мнение Франция, Румъния, Испания, Чехия имат различни решения, но все в посока либерализация, особено като става дума за използването на марихуаната за медицински цели. За първи път ненаказването на еднократната доза бе вкарано през 2000 г. от СДС. През 2002 г. в Министерския съвет беше внесена наредба, която да определя точните количества от всеки наркотик за еднократна употреба. Документът обаче не бе приет. През 2003 г. тогавашният шеф на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов и депутатите от „Новото време“ внесоха проект за отмяна на еднократната доза. Тя бе отменена година по-късно и отново всяко количество започна да се наказва със затвор. През 2006 г. тя пак бе върната, като се прие сега действащият текст, който се отнася за маловажните случаи.  „Проектът за нов НК трябва да бъде подложен на обществена и професионална дискусия, НК не се приема ей така“, коментира вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че проектът има своите плюсове, но и не скри и проблемите му. Като пример даде занижаването на наказанията за т. нар. членуване в престъпно сдружение, което ще позволява обвинените да се отървават само с глоба. Цацаров обясни, че в прокуратурата се работи по становище по проекта, но то няма как да бъде готово за 2-3 седмици. И Висшият съдебен съвет не успя да се вмести в невъзможно кратките срокове за становище. Вчера Наказателната колегия на Върховния касационен съд се събра, за да обсъди проекта, но до редакционното приключване на броя становището не бе огласено. Очакванията са да е силно критично.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.01.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: