Гечев: Законовите промени ще засилят конкуренцията между банките

Прочетена: 20

Промените в законите, които предстои да бъдат приети в Народното събрание, няма да доведат автоматично до промени в лихвените проценти. Опитваме да направим така, че едностранна промяна на лихвения процент да бъде невъзможна, каза в интервю за БТВ депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. Опитваме да синхронизираме нашата банкова система с добрите европейски практики, добави той.

Възнамеряваме да разширим полето на действие на Закона за потребителските кредити и да включим в него ипотечния кредит. Предлагаме допълнителна такса само в първите 12 месеца от изплащането на кредита, като тази такса бъде не по-голяма от 1% и то не върху лихвите, а само върху главницата на кредита, добави Гечев.

Банките няма да могат да прехвърлят собствения си проблем върху клиентите, защото лихвата ще се определя въз основа на международен и национален индекс. Банките първоначално не се съгласяваха с такава позиция, но след разговори постигнахме консенсус, поясни Гечев. Според него, законовите промени ще засилят конкуренцията между банките.

Предстои въвеждането и на изискване банките да въвеждат такси само срещу реално предлагана услуга, като така може да отпаднат такси, като тази за управление на кредита, каза още Румен Гечев.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.01.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: