Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта за периода 2013 – 2016 г. предвижда всяка община да има мултифункционален спортен център, заяви министърът на младежта и спорта

Прочетена: 20

„Тенисът е скъп спорт, в който държавата иска да участва според възможностите си”, това заяви в предаването „Седмицата” министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. По повод на поздравителния адрес тя коментира, че е разбран неправилно, държавата може да помага финансово и да бъде съпричастна към дадения спортист, но не може да има заслуга за негово представяне, тъй като това се дължи на неговите талант и индивидуални личностни качества. Тя подчерта, че в периода на кабинета Орешарски , Министерството в е непрестанен контакт с Българска федерацията по тенис. Обещана е категорична подкрепа според възможностите в бюджета на ведомството. Като пример министър Георгиева посочи, че за подготовката на Григор Димитров и Цветана Пиронкова са предоставени по 100 хил.лв., а 20 хил.лв. е сумата, която Григор е получил като награда за титлата си.

България е спечели още една квота за участие на игрите в Сочи и бройката на спортистите ни вече е 17, това коментира министърът на спорта. Според нея трябва да сме реалисти за възможностите ни за спечелване на медал но трябва да подкрепяме спортистите ни, тъй като са положили сериозни усили по време на квалификациите..”Зимните спортове изискват сериозна подготовка, а условията в България не позволяват провеждането на целогодишна подготовка”, каза още министърът. За 8-те месеца, през които тя е начело на Министерството на младежта и спорта, а това съвпада с финалната 4 годишна олимпийска подготовка на зимните федерации, това, което държавата е могла, е направила. През месец юли месец е ремонтирана базата в Боровец, за да може биатлонистите ни да се готвят там. През декември предсрочно са дадени средствата за подготовка за Сочи, които е трябвало да се изплатят през месец януари. Министър Георгиева посочи че това, което Министерството на младежта спорта прави, изразява политиката на кабинета – държавата да изпълнява ангажиментите си навреме и коректно.

Относно новия Национален стадион спортният министър заяви, че цената му е около 100 млн.евро и през 2014 г. трябва да започне първият етап на проектиране. Като ангажимент на държавата тя посочи официално приключване на процедурата по определяне на терен и между 2-2,5 млн.лв. за проектиране. Най-вероятно като местоположение министър Георгиева посочи терена до зала „Арена армеец”, тъй като земята е на Министерството на младежта и спорта и това ще спести време и средства.

Като друг приоритет беше посочен реновирането на Зимният дворец в столицата. Ангажиментът е поет в края на лятото миналата година като в момента се чака съгласуване на постановление на Министерския съвет за отпускане на 35 млн.лв. за 2014 г., за ремонтни дейности, а останалата сума и довършителните работи се очаква да приключат през 2015 г.

По повод на 21 федерации, които са приоритетни за министерството, министър Георгиева обяви, че това е световна практика и никъде не се финансират всички спортове по една формула. Тези федерации са избрани на база показани високи резултати и състезатели, които имат най-голяма възможност за завоюване на медали. Те са определени в сътрудничество с БОК и Обществения съвет към министерството.

Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта за периода 2013 – 2016 г. предвижда всяка община да има мултифункционален спортен център. Той включва възможности за футбол на малки вратички, волейболно, баскетболно игрище, тенис кортове и открит плувен басейн. Държавата има инвестиционна програма, част от която се отнася и за тази политика на Министерството на младежта и спорта за изграждането на тези съоръжения.

На въпрос за Станка Златева, спортният министър посочи, че тя вече е в Азербайджан, където се готви индивидуално при треньора Симеон Щерев. Държавата е плати за тази подготовка и при срещата си с премиера Пламен Орешарски, Станка Златева е благодари и призна, че се чувства спокойна, че може да замине, посочи министър Георгиева.

„В началото на седмицата бях на среща с г-жа Форнейрон министър на младежта и спорта на Франция, която покани България за съвместни проекти по програма „Еразъм +” и това показа добро бъдеще за политиката на младежта в България”, завърши министър Мариана Георгиева.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.01.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: