Калфин: Няма смисъл ЕК да ни налага нов механизъм заради бежанците

Прочетена: 51

Не виждам смисъл, след като кризата с бежанците е овладяна, Европейската комисия да ни налага нов механизъм. Това каза пред БНР евродепутатът Ивайло Калфин.
Пикът на бежанците, които пристигат в България, беше  през месеците септември, октомври и ноември миналата година. През последните дни кризата е овладяна. Не виждам никакъв смисъл, след като кризата е овладяна, да се налага механизъм, който е  много тежък за страната ни, посочи евродепутатът.
По думите му България не е единствената страна, която има проблеми с бежанци, „което ме кара да мисля, че има пристрастност“.
Когато се говори за въвеждането на един тежък механизъм, трябва доказателствата да са убедителни, подчерта той.
Според него въвеждането на един подобен механизъм ще хвърли сянка на недоверие върху страната ни, че като страна членка не се справяме със задълженията си и не можем да опазим границите си.
Трудно бихме влезели в Шенген, ако ни наложат подобни механизми. Това ще тежи и за бъдещото ни участие във всички европейски институции, каза още Калфин.
Той бе категоричен, че България задължително трябва да иска подкрепата на европейските институции.
Не може бежанците да бъдат само тежест за страната, в която влизат. Поискали сме много по-активна политика по отношение на Турция ; финансова помощ и поемане на ангажимент за разселване на част от хората, получили статут на бежанец, посочи Калфин.
Припомняме, че тази седмица стана ясно, че на България може да бъде наложен нов вид мониторинг заради проблема с бежанците. За пръв път може да бъде активиран кризисен механизъм.
По време на обсъждане в Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че България може да е първият случай на активиране на кризисния механизъм от регламента „Дъблин-2″. Той регулира какви права имат търсещите убежище чужденци на територията на първата страна от ЕС, в която са пристигнали.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.02.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: