Новини

Безработицата у нас спада, отчете социалният министър

Нивото на безработицата у нас спада, като към днешна дата то е 9,53%. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на информационна кампания „Знаете ли какво може да направи за вас социална Европа”. Тя се провежда като част от инициативата на Европейската комисия в страните членки за повишаване на обществената информираност по теми в социалната сфера.

Младенов обясни, че към момента се водят преговори между синдикатите и работодателите, които трябва да се споразумеят за размер на най-ниския служебен доход у нас. Според министъра „за да бъде минималната работна заплата над прага на бедността, т.е. 211 лв., тя трябва да достигне около 270 лв.”. Министърът също разясни, че ако двете страни стигнат до споразумение, увеличаването на доходите не трябва да бъде обвързано с другите социални плащания, защото държавният бюджет в момента не може да си го позволи.

Част от кампанията за социална Европа е и организирането на разнообразни мероприятия като концерти, дискусии, игри и състезания за децата и учениците на столицата. Важно участие на събитието вземат и Иво Атанасов и Владимир Ампов-Графа като
родни посланици на Европейската година за борба с бедността.