Депутатите продължават с маратона за Изборния кодекс

Прочетена: 14

Изборите за кметове се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции или инициативни комитети, съобщи Факти.бг.

Това решиха депутатите в парламента, които продължават и днес да приемат текстове от Изборния кодекс.

Изборите за общински съветници ще се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции или инициативни комитети.

При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа за общински съветници, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

В разпределението на мандатите участват партиите, коалициите и независимите кандидати, получили действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота.

Около 15 часа вчера депутатите гласуваха текстове от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители. Народните представители разглеждаха членове от кодекса от 09.00 до почти 00.00 часа.

Не беше прието предложението на депутата от „Атака” Павел Шопов за декларация, в която кандидатите за президент и вицепрезидент да заявяват своята сексуална ориентация, както и декларират дали принадлежат към тайни общности или организации. Народните представителите отхвърлиха и предложението на ДПС от Изборния кодекс да отпадне текста „живели най-малко през последните 3 месеца в България или в друга държава-членка на Европейския съюз”.

Народните представители гласуваха преференцията при за отделните кандидати в изборите за Европейски парламент да е не по-малък от 5% от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Депутатите приеха текстове в Изборния кодекс, свързани с пропорционалната изборна система. Изборите за народни представители се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на: партии и коалиции; инициативни комитети. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

За произвеждане на изборите територията на страната се разделя на 31 многомандатни изборни района, в това число три в област София-град и два в област Пловдив.

Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите. Наименованията, границите и номерацията на изборните райони се определят от президента на републиката не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.02.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.