Новини

Нов логистичен център край София

Немската верига супермаркети „Лидъл” стъпи на българския пазар. От компанията откриха първия си логистичен център, който се намира край с. Равно поле. Той предшества отварянето на четири големи магазина на територията на София и още 21 на територията на цялата страна.

На официалната церемония по откриването специални гости бяха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и посланикът на Федерална република Германия Н.Пр. Матиас Хьопфнер. Преди да пререже лентата, Борисов заяви, че крупни инвеститори като „Лидъл” винаги са добре дошли у нас, защото работят правилно и отговорно. „Дадохме им 200 дка гола поляна, от която те направиха едно успешно и работещо място. В момента са създадени 150 работни места, като с отварянето на магазините до края на годината това число ще се увеличи пет пъти”, каза премиерът.

Общата инвестиция за логистичния център възлиза на 56 млн. лева. Общата застроена площ е 38 000 кв. м. Строителното дружество, което е изградило сградата, е „Строй-Консулт” ЕООД. Управителят на „Лидъл България” Милена Драгийска заяви, че компанията ще открие общо 24 магазина у нас, които ще бъдат изградени в някои от по-големите общини като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово и Кърджали. Изграждането на всеки един от тях ще струва минимум 2 млн. лева, които включват обновяване на пътища и инфраструктура.

Преди да започне изграждането на магазините обаче, от „Лидъл” вече спонсорираха създаването на детски и спортни площадки в няколко български града. С тяхна помощ бе направена и детската площадка пред НДК, която съвсем скоро ще бъде открита. В тази връзка бе обръщението на кмета на София Йорданка Фандъкова. „Ние винаги ще толерираме представителите на социалноотговорния бизнес. От „Лидъл” се доказаха като такива и техните инвестиции реално ще помогнат на София и България”, заяви тя.

Немският посланик Н.Пр. Матиас Хьопфнер също говори пред медиите и гостите. Според него навлизането на „Лидъл” в България ще даде тласък на работата на немската икономика с българското селско стопанство, тъй като приблизително 1/3 от стоките ще се произвеждат у нас.