Новини

Комисията по правни въпроси изслушва предложените кандидати за членове на Централната избирателна комисия

Комисията по правни въпроси изслушва предложените кандидати за членове на Централната избирателна комисия. Заседанието се излъчва по БНТ, БНР и в интернет-страницата на Народното събрание. На него присъстват също народни представители от други комисии, представители на президентската институция, на извънпарламентарни партии, експерти.

 

Номинациите са от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Срокът за допълване на документацията им е до утре, посочи председателят на правната комисия Четин Казак.

 

Първата кандидатура – на Иванка Грозева, предложена от НДСВ, беше представена от Станимир Илчев, заместник-председател на партията. Иванка Грозева изложи професионалната си биография на утвърден юрист. Към нея нямаше въпроси от страна на присъстващите на заседанието. Вторият кандидат – Ивайло Ивков, беше представен от председателя на СДС Божидар Лукарски от името на "Синьо единство".

 

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че Ивайло Ивков досега не се е занимавал с организация на избори, което може би е предимство, защото ще гледа с нов, непредубеден поглед. Мая Манолова го попита кое от организацията на изборите е най-дразнещото до момента и може ли да бъде поправено. Нямам опит в организация на изборите и в политиката, член съм на гражданската организация на Реформаторския блок от няколко месеца, но имам самочувствието, че ще се справя, зави той. ЦИК е натоварена с най-много правомощия и задължения от всички държавни органи. В организацията на изборите ме дразни леко, че членовете на ЦИК трябва се освободят от членства в дружества и от досегашните си отговорности. Ако в моя случай – с адвокатските ми ангажименти, трябва да се откажа от упражняването им, ще се откажа от ЦИК, допълни Ивков.

 

Кандидатурата на Маргарита Златарева, предложена от ГЕРБ, беше представена от Цецка Цачева. Тя допълни, че кареиерата на Маргарита Златарева на съдия е допринесла за богатия й опит в прилагане на правото.

 

Мая Манолова отбеляза, че една от идеите на промените в изборните правила е осигуряване на публичност и прозрачност в цялата администрация и най-вече в ЦИК. Друг момент в гарантирането на прозрачност според нея е и участието на граждански организации в работата на ЦИК. Как ще осигурите активно взаимодействие в работата си с гражданските организации, за да гарантирате прозрачен и честен изборен процес, попита Мая Манолова.

 

Маргарита Златарева отговори, че новият изборен кодекс е факт и  трябва да бъде изпълняван. Тя увери, че подкрепя прозрачността, предвидена в новия Изборен кодекс. Според нея трябва да се организира Обществен съвет към ЦИК, в който ще се състои и същинската работа с тези организации. Може да има и наблюдатели, които също така да са представители на граждански организации, допълни тя.

 

Мария Бойкинова, предложена от ПГ на ПП ГЕРБ, беше представена като докадзан юрист с богат опит. Представителите на администрацията на Президента я попитаха как вижда конкретната роля на Обществения съвет към ЦИК. Според нея той ще следи работата на ЦИК отблизо, ще следи за това дали решенията, които приема комисията са правилни и съответстват на закона.

 

На същия въпрос отговори Йорданка Ганчева, предложена от ГЕРБ, според която основната роля на Обществения съвет е гарантиране на принципа на прозрачност, публичност и законосъобразност при работата на комисията. Той трябва да бъде коректив в дейността на ЦИК, допълни тя.