Новини

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Централната избирателна комисия

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Централната избирателна комисия, предложени от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Заседанието беше излъчено по БНТ, БНР и в интернет-страницата на Народното събрание. На него  присъстваха също депутати от други комисии, представители на президентската администрация, на извънпарламентарни партии, експерти. Кандидатите бяха изслушани по поредността на внасяне на предложенията в деловодството на парламента.

Първата кандидатура – на Иванка Грозева, предложена от НДСВ, беше представена от Станимир Илчев, заместник-председател на партията. Иванка Грозева изложи професионалната си биография на утвърден юрист. Към нея нямаше въпроси от страна на присъстващите на заседанието.

Вторият кандидат – Ивайло Ивков, беше представен от председателя на СДС Божидар Лукарски от името на "Синьо единство". Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че Ивайло Ивков досега не се е занимавал с организация на избори, което може би е предимство, защото ще има нов, непредубеден поглед.

На въпрос на Мая Манолова какво в организацията на изборите е най-дразнещо до момента и може ли да бъде поправено, Ивайло Ивков отговори, че няма опит в организация на изборите и в политиката, тъй като е член на гражданската организация на Реформаторския блок от няколко месеца, но има самочувствието, че ще се справи. ЦИК според него е натоварена с най-много правомощия и задължения от всички държавни органи. Не одобрявам изискването членовете на ЦИК да трябва да се освободят от членства в дружества, както и от досегашните си професионални отговорности, посочи още той.

Кандидатурата на Маргарита Златарева, предложена от ГЕРБ, беше представена от Цецка Цачева. Тя заяви, че ГЕРБ ще предложи Маргарита Златарева и за председател на ЦИК. По думите й биографията на кандидата за член на ЦИК е добре позната на юридическите среди. Тя е с опит и в самата комисия.

Мая Манолова отбеляза, че една от идеите на промените в изборните правила е осигуряване на публичност и прозрачност в цялата администрация и най-вече в ЦИК. Друг момент в гарантирането на прозрачност според нея е и участието на граждански организации в работата на комисията. Как ще осигурите активно взаимодействие в работата си с гражданските организации, за да гарантирате прозрачен и честен изборен процес, попита Мая Манолова.

Новият изборен кодекс е факт и трябва да го изпълняваме, отговори Маргарита Златарева. Тя увери, че подкрепя прозрачността, предвидена в новия Изборен кодекс. Според нея трябва да се организира Обществен съвет към ЦИК, който ще работи заедно с ЦИК. В това според нея ще се изразява и участието на НПО в пряката работа на ЦИК. Може да има и наблюдатели, които също така да са представители на граждански организации, допълни тя.

Мария Бойкинова, предложена от ПГ на ПП ГЕРБ, беше представена като доказан юрист с богат опит, участвала на почти всички избори като член и заместник-председател на секционни избирателни комисии. Представителите на администрацията на Президента я попитаха как вижда конкретната роля на Обществения съвет към ЦИК. Според нея той ще следи работата на ЦИК отблизо, ще следи за това дали решенията, които приема комисията, са правилни и съответстват на Закона.

Емануил Христов, предложен от ГЕРБ, е завършил специалност „математика“ и е с повече от 40 години стаж. Цецка Цачева го представи като първа номинация на математик, с опит в ЦИК и досегашен член на комисията, което обяснява познаването на работата и задълженията й. Към него нямаше въпроси от участниците в заседанието.

На въпроса за ролята на Обществения съвет към ЦИК отговори и Йорданка Ганчева, юрист – предложена от ГЕРБ. Основната роля на Обществения съвет към ЦИК според нея е да гарантира принципа на прозрачност, публичност и законосъобразност при работата на комисията. Той трябва да бъде коректив в дейността на ЦИК, допълни тя.

Румен Цачев, предложен от ГЕРБ, е юрист, който от 2009 г. участва в организацията на избори като председател на Общинска и районна избирателна комисия.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Екатерина Заякова попита каква е основната разлика между начина на вземане на решения на ЦИК по стария кодекс и в новия и в чия полза би коментирал законосъобразността на тези решения.

Решенията на комисиите според Румен Цачев се вземат така, както е записано в закона –  с мнозинство от две трети от присъстващите членове. По думите му – когато се вземат решенията, трябва да се търси взаимно разбирателство между членовете на комисията.

Екатерина Заякова посочи, че в предишния кодекс е съществувало положението, че когато няма мнозинство, се смята, че органът не е взел решение. Дали това е законосъобразно. Според новия Изборен кодекс, когато няма мнозинство, решението се счита за отхвърлено. Участниците в заседанието нямаха въпроси към Георги Баханов, предложен от ГЕРБ, дългогодишен юрист, с опит в административната работа, председател на ОИК.

Кандидатурата на Цветозар Томов, внесена от ГЕРБ, е подкрепена и от 8 неправителствени организации. Цветозар Томов е завършил журналистика и докторантура по социология.

Това, което ме кара да мисля, че мога да бъда полезен в ЦИК, е фактът, че сравнително добре познавам проблемите на българските избори, защото се занимавам с тяхното изследване от 1990 г. Това, което бих искал да се случи през следващите години, е България да има професионално работеща изборна администрация и политиците да нямат нужда от баланс на партийни интереси поне на национално и областно равнище, когато се определят ръководните органи на изборната администрация. Той обяви, че ако стане член на ЦИК, няма да се занимава с други дейности.

Мая Манолова отбеляза, че е впечатлена от представянето на Цветозар Томов на изслушването в Комисията за взаимодействие с граждански организации. Убедена съм, че от подобни кандидатури работата на ЦИК може само да спечели, допълни тя. За да има доверие в ЦИК, трябва да има такива утвърдени личности, които имат доверието на гражданското общество.

Проф. Мирчев от ГИЗДИ и Българска социологическа организация, постави въпроса за екзитпол и паралелните преброявания, които ще се правят от социологически агенции в деня на изборите.

От ПГ на Коалиция за България попитаха Цветозар Томов как присъствието му ще бъде гарант за превенция на вече познати опити за манипулиране на общественото мнение по време на изборите чрез различно представяне на резултати от социологически проучвания.

Социологическите проучвания могат да бъдат полезни, само ако се провеждат в рамките на съществуващите и общоприети в целия свят правила, отговори Цветозар Томов. Не може да се очаква ЦИК изцяло да регламентира една свободна информационна дейност, каквато са социологическите изследвания. Няма съмнение, че има опити за манипулация и правене на PR чрез социологически организации, допълни той. Вярвам, че тук много важна е и ролята на медиите, а ЦИК трябва да контролира този процес в рамките на законовите си правомощия. Надявам се да има по-разумна медийна среда, която да не позволява подобни манипулации, заяви кандидатът.

Той заяви пред участниците в заседанието, че се надява като член на ЦИК да успее да работи по начин, който няма да води до каквито и да е съмнения за политически пристрастия. Нямам такива намерения и няма да го допусна, добави Цветозар Томов.

Кандидатурата на Севинч Солакова, юрист, предложена от ДПС, беше представена от председателя на правната комисия Четин Казак. Той отбеляза, че тя има близо 20 години юридически стаж, била е член и заместник-председател на Централната комисия за местни избори, на Централната комисия за избиране на Президент и Вицепрезидент на България, секретар на ЦИК. Към нея нямаше зададени въпроси.

Ерхан Чаушев, предложен от ДПС, е юрист, с професионален опит над 15 години, бил е член на Централната комисия за избиране на членове на ЕП, на Централната комисия за местни избори, член на ЦИК и Централната комисия за избиране на Президент и Вицепрезидент.

Той акцентира върху ролята на Обществения съвет към ЦИК и на новото обучително звено за провеждане на изборите. За предстоящия вот ще настоявам за провеждане и на разяснителна кампания въз основа на ясно премислена концепция за обясняване правата на гражданите – не само за начина на гласуване, а и за възможностите за действия и евентуално обжалване на актовете, които биха накърнили техните права.

Метин Сюлейманов, предложен от ДПС, е юрист, с над 10 години професионален опит като адвокат, участвал в провеждането на всички избори от 1994 г. Той увери, че ако бъде избран  за член на ЦИК, няма да упражнява адвокатската си професия и ще работи единствено като член на комисията. Убеден съм, че със своя опит, ще бъда полезен за работата на ЦИК, допълни той. Към него също нямаше въроси.