Новини

Кражба на трансформаторно масло остави клиенти на ЧЕЗ без ток в столицата

Екипите на компанията работят за възстановяване на електрозахранването

Трансформаторно масло бе източено рано тази сутрин от работещ трансформатор на ЧЕЗ на ул. „П. Венков“ в кв. Требич в столицата. Вследствие на престъпното посегателство без електрозахранване останаха около 100 домакинства, клиенти на компанията.

“Първият сигнал, подаден до нас, беше около 6:30 сутринта. Реагирахме незабавно и работим за възстановяване на електрозахранването на жителите на кв. Требич, уведомихме и  органите на реда. За съжаление при подобна кражба трансформаторът аварира и трябва да се подмени. Работим по най-бързия възможен начин, но неудобството на хората, които остават часове без ток, няма как да бъде компенсирано. Надяваме се, да успеем да се справим с подмяната на трансформатора около 13 ч.“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България“.

От началото на годината до момента са източени 42 тона трансформаторно масло от съоръжения на компанията Подмяната на увредени при кражба трансформатори ощетява не само компанията, но и клиентите на ЧЕЗ. Трансформатори от типа на повредения в кв. Требич струват между 15 и 20 хил. лв. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за развитие на мрежата и подобряване на услугите.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления.  Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.