Новини

По инициатива на председателя на парламента депутатите изслушаха информация от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за случая със съмнение за пациент с вируса ебола у нас и за готовността на държавата да се справи с подобна инфекция

По инициатива на председателя на парламента депутатите изслушаха информация от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за случая със съмнение за пациент с вируса ебола у нас и за готовността на държавата да се справи с подобна инфекция.

Държавата има капацитета, възможността и готовността да се справи с предизвикателство като случая със съмнение за вируса ебола, заяви министър Петър Москов. Това, че изходът е добър и че няма ебола не означава, че всички мерки не бяха взети и дори, при наличие на инфекция, обществото е опазено от възможността за нейното разпространение, допълни той.

Министър Москов информира Народното събрание за случая от вчера, при който имаше съмнения за пациант с вируса ебола в нашата страна и за готовността на държавата да реагира в такава ситуация.

Преди това председателят на парламента Цецка Цачева информира народните представители, че от вчера вечерта е в пряк контакт с министъра на здравеопазването и е отправила покана към него да информира народните представители не само за конкретния случай, но и за готовността на Министерството на здравеопазването и на останалите отговорни институции в държавата за реакция и действия в подобни ситуации.

Медицинските лица разполагат с информацията и с възможността и качествата да реагират, посочи министър Москов и благодари на всички екипи, които са работили бързо и ефективно. По думите му, ако има проблем, той е свързан с информираността на всеки български гражданин – какво представлява еболата, какви могат да бъдат нейните последствия, как трябва да се реагира. Затова той ще предложи да започне активна информационна кампания и да бъде открит телефонен номер, на който хората, били през последния месец в държави с разпространение на ебола, да уведомяват здравните власти. Това ще даде възможност тези хора да бъдат идентифицирани и наблюдавани от лекарите.

Всичко това ще бъде допълнителна система от мерки на фона на досега очевидно работещите, подчерта министър Москов.