Проф. Огнян Герджиков: Извършените цесии са законни

Прочетена: 148

„Държавата се опитва да помогне в казуса с КТБ, но рискува вместо да изпише вежди да извади очи“. Така професор Огнян Герджиков коментира намеренията на правителството да обяви цесиите за невалидни със задна дата. Според премиера Борисов това ще спести около 800 милиона лева. „Не може току-така да се обявяват извършените цесии за недействителни. Те са си абсолютно законни“, заяви проф. Герджиков по Нова телевизия.По думите му обаче те не вършат голяма работа.

„Когато банката е под специален надзор, тя може да стопира задълженията с акта за специалния надзор и вече вземането да не е изискуемо“, обясни проф. Герджиков. „Не знам дали когато БНБ сложи банката под специален надзор, го е направила. Ако го е направила, тогава вече вземането не е изискуемо. Тогава не може да се направи валидно прихващането, именно заради липсата на изискуемост. Но влезе ли банката в производство по несъстоятелност, това прави всички вземания изискуеми. Тези неща са много сложни, но това не пречи на много политици да се изказват“, коментира проф. Герджиков. Той нарече изказването, че цесиите, направени досега, ще бъдат обявени за незаконни, „удар във въздуха“.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.11.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: