Менда Стоянова поиска законодателни промени за разширяване на правомощията на КФН

Прочетена: 162

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова предложи да се направят законодателни промени, така че Комисията за финансов надзор (КФН) да може да прави проверки не само по сигнал, но и да провежда собствени разследвания.

По думите й Парламентът трябва да създаде условия всички надзорни органи да си вършат работата и да осъществяват превенция, а не само последващ контрол.

Стоянова направи предложението от парламентарната трибуна, по време на обсъждането на проект за решение за избиране на член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, което е внесено от председателя на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева.

При обсъждането на проекта за решение дискусията се пренасочи към казуса с банката, чийто лиценз беше отнет от БНБ в началото на ноември.

Още след като КТБ беше поставена под специален надзор от Централната банка, политици обвиниха КФН и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, че не са си свършили работата и не са подали сигнал за практиките, които бяха разкрити от квесторите на банката след проверка на финансовите отчети и досиетата на клиентите на финансовата институция.

КФН реагира на обвиненията, като посочи именно ограничените си права по отношение на банките и припомни, че правомощията по закон са концентрирани в БНБ.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.12.2014. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: