ОП на КСБ

„Пътища и мостове” ЕООД спечели Златния отвес на ОП на КСБ – Варна

Кметът на Варна Иван Портних бе официален гост на церемонията по връчването на годишните награди

Областното представителство на КСБ във Варна връчи за 21-ви път годишните си награди от конкурса за строителство „Златен отвес 2022“. Официалната церемония се състоя на 26 октомври в „Гранд Мол“ - Варна. По традиция събитието се проведе по повод професионалния празник на бранша Димитровден и постави началото на „Строителна изложба – Варна“. Сред официалните гости бяха кметът на Варна Иван Портних, зам.-кметът на общината инж. Христо Иванов, главният архитект на Варна Виктор Бузев, инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ. Присъстваха и членове на ОП на КСБ – Варна, представители на отличените фирми и граждани. Домакин на церемонията беше инж. Пенко Стоянов, председател на ОП на КСБ – Варна. Вестник „Строител“ бе медиен партньор на инициативата.

„Димитровден е времето за строителите да направят равносметка за работата си. Годината беше изпълнена със сериозни предизвикателства пред бранша. Връхлетяха ни различни проблеми – пандемия, икономическа и политическа криза, война. В тази обстановка Камарата на строителите положи усилия да съдейства на държавата за прецизирането на нормативни документи, които да помогнат на сектора в намаляването на последствията от всички неблагоприятни събития“, каза във встъпителното си изказване инж. Пенко Стоянов. По думите му в тези условия изпълнението на много от договорите е било поставено под въпрос. „Годината бе изпитание както за строители, така и за възложителите и инвеститорите“, каза той. Инж. Стоянов изтъкна, че общините като основен възложител са подкрепили усилията на КСБ за изготвянето и приемането от страна на държавата на адекватна методика за индексиране на договорите в строителството. „Ние сме оптимисти и продължаваме работа въпреки всички трудности, които ни спохождат“, завърши председателят на ОП на КСБ – Варна.

„Честит празник на строителния бранш, който въпреки тежките изпитания продължава да дава препитание на хиляди хора – строители, инженери, архитекти, геодезисти, проектанти. Благодаря на Областното представителство на КСБ във Варна, че продължава традицията да провежда конкурса „Златен отвес“, защото наградите са стимул за по-добри резултати“, каза кметът Иван Портних. Той изтъкна, че

в настоящите трудни времена строителният бранш е основен стълб и двигател на икономиката ни.

„Строителството е ключов отрасъл в икономиката на Варна, а изграждането на обществени обекти – отговорна дейност за развитието на нашия град. Предстоят нови проекти, затова качествената работа на фирмите от сектора е много важна за успешната им реализация“, каза още Иван Портних.

Комисия в състав инж. Стамат Стаматов, председател, и членове: инж. Красимир Даскалов, „Лъки КД“ ЕООД, арх. Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, арх. Николай Рачински, Съюз на архитектите в България - Варна, арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия (РК) на Камарата на архитектите в България (КАБ), и инж. Снежана Милева, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) – РК Варна, определиха най-добрите проекти в категориите.

Сред критериите за оценка на обектите са качество на строително-монтажните работи, прецизност при спазването на технологиите и детайлите на сградата, съответствие с проекта, функционална пригодност, индивидуалност на архитектурния проект, възстановяване и усъвършенстване на градската среда.

В категория

„Сгради със смесено предназначение, хотели и ваканционни комплекси“

първо място зае „Експрес Гаранцион“ ООД за разширението на апартаментен комплекс „Топола Скайс“ в землище на с. Топола, Каварна. Втори е класиран „Комфорт“ ООД за сграда със смесено предназначение с апартаменти и ателиета за творчески дейности във Варна.

Най-добрият в категория

„Многофамилни жилищни сгради“

е „Конструмакс“ ООД за етапно строителство на жилищни сгради във Варна. Второ и трето място взеха „Изолации“ ЕООД за две изградени жилищни сгради в морската столица.

В категория

„Административни, офис, промишлени и търговски сгради“

първото отличие грабна „Планекс“ ЕООД за строителството на хипермаркет „Кауфланд София-Горубляне” в столицата. Второ място бе за „Експерес Гаранцион“ ООД за разширението на съществуваща биогаз инсталация в Балчик. Бронза получи „Мухтаров“ ООД за пристройка към базата на „Елдоминвест“ във Варна.

В категория

„Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“

„Планекс“ ЕООД получи отличието за Център за работа с деца „Карин дом“ на бул. „Цар Освободител“ 86 във Варна. За същото здание компанията бе отличена и със специална награда от главния архитект Виктор Бузев.

В категория

„Обекти на инфраструктурата и благоустройството“

отличник бе „Монтажи Варна“ АД за инсталация за производства, опаковане и съхранение на сода бикарбонат, находящ се в „Солвей Соди“ в Девня. Бронза взе „Пътища и мостове“ ЕООД за „Крайморска пешеходна алея“ в Бяла. Третата награда бе за ДЗЗД „Зони 2019“ с водещ партньор „Пътища и мостове“ ЕООД за изграждане на улици номер 13, 19, 24, 25, 26 в с. Гурмазово, община Божурище, Софийска област.

Голямото отличие „Златен отвес“ спечели „Пътища и мостове“ ЕООД.

Призът бе връчен от председателя на ОП на КСБ – Варна, инж. Пенко Стоянов, а наградата взе инж. Иван Колелиев, зам.-управител на фирмата. Компанията получи статуетка и сертификат за административен блок, представляващ многофункционална сграда с хотел, общежитие, офиси, ресторант и конферентна зала във Варна.

„Експрес Гаранцион“ ООД получи специален приз

„С поглед в бъдещето“

от председателя на комисията по оценяване инж. Стамат Стаматов.

Награди раздадоха и регионалните структури на КАБ и КИИП.

Видео репортаж от събитието, изработен от в. „Строител“, може да се види на сайта на изданието www.vestnikstroitel.bg и на YouTube канала на вестника.