ОП на КСБ

ОП на КСБ - Велико Търново, чества Димитровден

Петя Борисова,

ОП на КСБ – Велико

Търново

 

С две празнични събития завърши октомври за ОП на КСБ - Велико Търново. По традиция на 26 октомври старопрестолният град отбелязва тройния си празник – 837 г. от въстанието на братята Петър и Асен, възстановяване на Българското царство и големия християнски празник Димитровден. Честването започна с празнична литургия в църквата „Успение Богородично“, отслужена от Високоблаговоленство свещеноиконом отец Славчо Иванов. След което с литийно шествие иконата на Св. Димитър бе пренесена до историческия храм „Св. Димитър Солунски“.

На празника присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, който е и председател на УС на НСОРБ, зам. областният управител на Велико Търново Петя Райкова, председателят на ОП на КСБ - Велико Търново, Венцислав Дончев, представители на общината, Регионалния исторически музей, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“ и др.

С приветствено слово кметът на Велико Търново поздрави присъстващите с празника.

„26 октомври е особено специален за нашия любим град Велико Търново - историческата и духовна столица на България. Ден, в който поглеждаме през вековете назад, а в нас оживяват събития, макар отминали отдавна, но оставили трайна диря в паметта ни като български народ. Димитровден за нас, великотърновци, не е просто един от църковните празници – той ни връща към корените. На тази дата преди 837 години е написана първата глава в най-славния период от хилядолетната история на града ни“, каза инж. Панов и поздрави строителния бранш по случай професионалния празник.

Приветствено слово поднесе и председателят на ОП на КСБ – Велико Търново, Венцислав Дончев. „Приемете поздравленията ми по повод празника на Свети Великомъченик Димитър Солунски и Ден на строителя. Пожелавам на всички, за които строителството е призвание, професия или сбъдната мечта, на първо място да са здрави! Сградите, построени днес, ще останат след нас във времето, това е привилегия, но и сериозна отговорност. Нека запомнят нашето поколение със старание, труд и амбиция, хубави здания и инфраструктура. И нека не забравяме, че там, където градим, има мир, развитие и просперитет!“, каза Дончев.

Празникът продължи с благодарствен молебен от отец Славчо в двора на църквата, като бе осветен курбан, осигурен от ОП на КСБ – Велико Търново. Той беше раздаден за здраве на присъстващите, които уважиха празника и почетоха Св. Димитър.

На 28 октомври Областното представителство на КСБ Велико Търново отбеляза след двегодишно прекъсване с тържество Деня на строителя. Фирмите членове на КСБ отпразнуваха Димитровден съвместно с колегите си от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България в ресторанта на „Гранд хотел Янтра“. Почетни гости на церемонията бяха кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов, на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и на Златарица Михаил Ганев, представители на община Велико Търново. Празникът беше уважен и от прокуриста и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова.

Домакин на събитието бе председателят на ОП на КСБ – Велико Търново, Венцислав Дончев. Той поздрави гостите и строителните фирми и им пожела безпроблемна и успешна работа, както и здраве, късмет и благоденствие на тях и семействата им.

Поздравления поднесе и инж. Любомир Шербетов, член на УС на КСБ. Ренета Николова изчете поздравителен адрес от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и връчи поздравителен адрес от Съвета на директорите и екипа на в. „Строител“. Местната структура на КСБ получи поздравителни адреси и от Областната администрация и РДПБЗН - Велико Търново. Поздрави по случай празника отправиха и всички официални гости.

Тържеството продължи под звуците на приятна музика и с много танци. Гостите се насладиха на специалната изненада – торта с логото на Камарата.