ОП на КСБ

Инж. Асен Соколов, председател на ОП на КСБ – Смолян: Участието в благотворителни инициативи е традиция за строителните фирми от ОП Смолян

На 14.02.2022 г. Областното представителство на Камарата на строителите в България (ОП на КСБ) в Смолян обяви съвместна благотворителна инициатива заедно с БЧК – Смолян, за подпомагане на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция. Председателят на ОП на КСБ – Смолян, инж. Асен Соколов разказа пред вестник „Строител“ за инициативата и за традицията на строителната общност в Родопите да се помага.


Недялка

Маргаритова,

ОП на КСБ – Смолян

Г-н Соколов, като председател на ОП на КСБ – Смолян, от самото начало на мандата Ви давате ясна заявка за продължаване на един обичай в Родопския край за помощ на хората в нужда и за включване с лични средства на строителите в инициативи с обществено значение. Вече дадохте гласност на кампанията в помощ на болно дете в Девин и за изграждане на храм в с. Забърдо. Какво Ви накара да подемете организирана акция съвместно с БЧК в подкрепа на бедстващите хора в Турция?

Родопчани сме известни с чувството си за общност и съпричастност към хора със сериозни проблеми, към бедстващи, пострадали от пожари и природни стихии. Това е част от нашата народопсихология, резултат от трудния живот в планината, който развива чувство за солидарност. Успоредно с това строителната гилдия винаги е била ангажирана с благотворителност – от изграждането на училища, храмове, мостове, чешми до помощ и разбиране в чисто човешки трагедии.

Преди да встъпя в длъжност като председател на ОП на КСБ - Смолян, съм участвал в организирани инициативи от Областното представителство, в каузи, като подпомагане на деца в тежко положение, семейства, останали без дом в резултат от пожар, изграждане на храмове и др., които се случиха под ръководството на предишния председател Владимир Кехайов, сега почетен председател на ОП Смолян и член на УС на КСБ. Впечатлението ми е, че много от колегите се включват. Правят го съвсем искрено, от сърце. Всеки от ръководителите на ОП Смолян е продължавал тази нишка на благотворителност през годините и намирам това за особено положително, включително възпитателно в определени ценности на младите строители.

По отношение на настоящата съвместна инициатива с БЧК ще кажа, че тя бе предложена от самите строители. Няколко фирми показаха интерес да дарят, като много от колегите дори го направиха още в първите дни след трагедията.

Каква организация се създаде? По какъв начин се случват на практика нещата?

Влязохме във връзка с БЧК в Смолян, за да получим информация от какво точно има нужда в настоящия момент. Спряхме се на тях като партньорска организация, защото знаем, че данните им са актуални, а помощта ще отиде по предназначение. За една благотворителна кампания прозрачността и достоверността са много важни. Принципно правим проучване, преди да подадем информация до фирмите.

От БЧК съобщиха, че на този етап се събират само парични дарения, като след извозване на материалната помощ ще ни информират какви са актуалните нужди. В съобщението ни до фирмите включихме банковата сметка на БЧК. Считаме за най-добър вариант всеки, който е решил, да насочи дарението си директно към тях, за да не се губят средства в допълнителни такси за преводи, а и с оглед на цялата система за контрол на разходването, която има Българският Червен кръст. Ангажираме се с предоставянето на точна и актуална информация за текущата ситуация с хуманитарната криза в Турция, за да бъдем максимално ефективни в помощта си.

 

Времената не са леки за самите строителни фирми. Зимен период е, работи се в неясна ситуация по отношение на индексацията, компаниите са изправени пред ред предизвикателства. Въпреки това имате ли информация за направени дарения?

Да. Вече споменах – наши колеги са направили дарения за хората, пострадали от земетресението в Турция – материални и парични. Вярвам, че ще продължат да го правят. На този етап няма да споменавам конкретни имена, защото никой от тях не го е направил като ПР акция. Някои дори са организирали цялата логистика с доставката и всичко останало, за да стигне дарението до хората в нужда. Ето в това бихме искали да улесним колегите – в чисто организационен и информационен план, което също изисква сериозен ресурс.