ОП на КСБ

ОП на КСБ – Варна, организира форум на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“

Вестник „Строител“ бе медиен партньор на събитието

Емил Христов Ренета Николова

За осма година Областното представителство на Камарата на строителите в България (ОП на КСБ) – Варна, организира традиционната среща на фирми членове на структурата. Събитието се проведе на 19 май в кк „Св. св. Константин и Елена“ в хотел „Астор Гардън“. Домакин на мероприятието бе инж. Пенко Стоянов, председател на ОП на КСБ – Варна, а в него се включиха инж. Стамат Стаматов, член на УС на КСБ и на ОблС на ОП на КСБ - Варна, Валентин Димов, председател на КС на ОП Варна, председателите на ОП Добрич и ОП Търговище инж. Димитър Костов и инж. Георги Стойчев, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“, представители на фирми, членове на Областното представителство в морската столица. Тема на тазгодишната среща бе „Превръщане на строителната професия в привлекателна“. Програмата включваше презентации от компании, които представиха своя опит в областта на производството, дистрибуцията, монтажа и експлоатацията на строителни материали и иновативни продукти.

След края на форума екипът на в. „Строител“ разговаря с участниците за ползата от подобни срещи, предизвикателствата, с които те се сблъскват в своята дейност, както и за задачите и целите, които стоят пред тях.


Инж. Пенко Стоянов, председател на ОП на КСБ - Варна: За да привлечем повече млади хора в бранша, е необходимо да направим професията атрактивна Опитваме се да бъдем на гребена на вълната по отношение на модерните технологии

Инж. Стоянов, благодарим Ви за поканата да бъдем медиен партньор на традиционния форум на ОП на КСБ - Варна, който тази година е на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“. Разкажете ни повече за събитието. Какво е посланието на конференцията?

Срещата на Областното представителство с презентатори на различни строителни продукти и технологии се провежда за осми път. В предни години го организирахме в комплекс „Камчия“. За съжаление ковид кризата прекъсна инициативата ни за две години, като я възстановихме отново през 2022 г., когато проведохме конференцията във Фестивален и конгресен център – Варна. Тази година се спряхме на уникалния хотел „Астор Гардън”, който ни дава всички удобства за провеждането на отлично събитие. С възстановяването на традиционния ни форум се надявам да се върне и посещаемостта, защото винаги към него е имало голям интерес.

Що се отнася до посланието, то мога да заявя, че темата за превръщането на строителната професия в привлекателна е много важна. Това е многопластов проблем. От години браншът се бори с кадровата криза, която е един от най-големите ни проблеми. Компетентността на кадрите, които ние привличаме за работа, и тяхното обучение е едната страна на въпроса, другата е, че трудът на строителя наистина е тежък. Заради това ние привлякохме през годините различни фирми, които да ни представят механизация, автоматизация на строителния процес, използване на модерни технологии, които могат да доведат до икономия на време, труд и добиване на ново качество на строителния продукт. Всяко ново нещо изисква учене. Тук идва мястото на нашия обучителен форум. Опитваме се да бъдем на гребена на вълната по отношение на модерните технологии. Провеждайки тазгодишното мероприятие, отново се убедих, че има винаги какво да се научи. Особено приятно е да видиш как колегите представят иновативна технология, която е нова и интересна за всички участници в конференцията. Желанието ни е да амбицираме колегите, да ги запознаваме с модерните тенденции и да им дадем възможност да контактуват с вносители и производители. Винаги този, който не следи новото, изостава. Заради това ние сме длъжни да се грижим за нашите колеги и да допринесем с нещо полезно на членовете ни.

Темата е много важна за целия строителен бранш. Как наистина може да се направи професията атрактивна за младите хора?

За да привлечем повече млади хора в бранша, е необходимо да направим професията атрактивна за тях, а това може да стане през новите технологии и използването на съвременна екипировка. Няма нищо по-приятно от това да видиш един млад строител, който е облечен в най-модерно работно облекло и използва най-новите машини и устройства, които му помагат в ежедневната работа. Днешните строители имат възможност да изграждат с машини, технологии и материали, които ги нямаше допреди 5 години. Естествено, за да могат да ги използват, някой трябва да ги научи и точно тук ние като браншова организация е необходимо да се включим, за да им дадем възможност да се запознаят как да работят правилно с тях. Истината е, че чрез новите технологии се спестяват много време и усилия. При тези системи, които и днес видяхме на форума, се пропускат тежките процеси, които преди изискваха силова физическа подготовка.

Трябва да работим за по-добра организация на трудовия процес, който е наша задача. Привличането на младите хора към строителната професия е кауза, за която трябва да се борим, и новите технологии са един от пътищата това да се случи.

Взехте участие в Разширения управителен съвет на Камарата на строителите в България, който се проведе в Сливен. Кои според Вас бяха основните теми, които се засегнаха по време на заседанието?

Главният проблем, който бе и най-сериозно дебатиран, бе оптимизацията на кадровия потенциал на администрацията на Камарата и Централния професионален регистър на строителя.

Бе повдигната и темата за това как трябва регистрираните в ЦПРС фирми да получават в. „Строител“ – на хартия или електронно. Изданието провежда анкета по темата, която е изпратена до всички компании. Какво е Вашето мнение?

Всякаква форма на допитване до членовете на КСБ винаги е добре дошла. Това е необходимият референдум, който трябва да бъде провеждан, като дори бих казал, че по всички важни теми трябва да се провежда подобен тип анкета.

За себе си мога да кажа, че предпочитам електронното копие, защото то винаги е достъпно на телефона, таблета или компютъра. Но, разбира се, всеки трябва да изрази своето предпочитание и това е правилният начин.

ОП на КСБ – Варна, след проведено заседание на ОблС на организацията изпрати до редакцията на в. „Строител“ и медиите позиция относно отстраняването от поста на главния архитект на Варна. Какво се случва към момента?

От периода, в който ние излязохме с тази позиция, мина доста време. За съжаление няма никакво положително развитие. Нашите разрешения за строеж продължават да се бавят. Очакваме да бъде назначен заместник на главния архитект. Необходимо е да се случи възможно по-скоро, защото в момента няма кой да утвърждава документацията, върху която стъпва целият строителен процес. Това е сериозен проблем и в бедственото положение, в което е потънала цялата държава, да си създаваме допълнителни трудности в инвестиционния процес не е добре. Нашите колеги стоят без работа, губят време. Надявам се по-бързо да се преодолее този проблем, защото процесът по назначаване на нов главен архитект е дълъг.


Инж. Георги Стойчев, председател на ОП на КСБ – Търговище: Адмирации, че се провеждат подобни форуми
Трябва да работим за популяризиране на работата на строителите сред младото поколение

Инж. Стойчев, присъствахте на традиционния форум на ОП на КСБ - Варна, който тази година е на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“. Какви са впечатленията Ви от конференцията и полезна ли бе тя за Вас?

Адмирации, че се провеждат подобни инициативи. Именно на тези форуми може да се видят нови технологии, а също така да се обмени опит с колегите.

Какво е състоянието на строителния бранш в Търговище? Кои са предизвикателствата пред фирмите в региона?

Проблемите са същите, които имат и другите области в страната. Дори мога да кажа, че колкото по-малък е един град, толкова по-ярко изявени са проблемите. На първо място имаме липса на квалифицирани кадри.

В момента в Търговище има работа, но за съжаление няма достатъчно работници, които да я свършат. Липсват ни техници, инженери. Хората, които успяхме да запазим през годините, вече са поостарели и след тях не идват нови попълнения. За съжаление не е атрактивна професията за младите. Няма как да решим проблема само с вдигане на заплатите. Необходимо е да се намери цялостен комплексен подход.

Как се отразява липсата на реална индексация на изпълнението на проектите в Търговище?

Има колеги, които вече са доста напред в изпълнението на обектите, и те все още не разполагат с информация как ще се приложи реално индексацията при тях. Надявам се, че все пак ще има положително развитие и фирмите ще получат необходимите средства, за да завършат успешно проектите си.

Към какви теми трябва да насочи вниманието си КСБ?

Трябва да работим за популяризиране на работата на строителите сред младото поколение и да потърсим начини да привлечем млади хора в бранша. Хубаво е да покажем, че работата при нас по нищо не отстъпва на работата в чуждестранните компании. Има вече редица фирми, с над 20-30 г. история, с натрупан сериозен опит и те предоставят големи възможности за реализация.

Четете ли в. „Строител“ и какво е мнението Ви за изданието?

Чета го във всеки удобен момент. Веднага щом строителните ми техници видят, че го преглеждам, искат и те да го прочетат. Те редовно следят какви новости има в бранша. В ежедневието си ние непрекъснато сме онлайн, на телефона или компютъра и това натоварва, така че аз обичам да си чета в. „Строител“ на хартия. Мога да кажа, че съм много доволен от изданието. В него има за всеки по нещо.

 


Инж. Стамат Стаматов, член на УС на КСБ и член на ОблС на ОП на КСБ - Варна: Търсим решение на проблемите пред строителните фирми в региона

В държавния бюджет трябва да бъдат заложени средства за индексация

Инж. Стаматов, присъствахте на традиционния форум на ОП на КСБ - Варна, който тази година е на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“. Полезно ли бе за Вас събитието? Какво научават фирмите от подобен род конференции?

През годините винаги сме искали да информираме колкото се може по-голям брой от фирмите за работата на Камарата. Искаме те да усещат КСБ като организация, в която участват активно и те, а не да гледат на нея като на структура, в която някой ги е задължил да се вписват. В тази връзка подобен форум е много важен, защото на него се дискутират не само проблемите на фирмите, но се опитваме да намерим решение на общите предизвикателства, едно от които е общуването с местната власт. В тази връзка искам да изразя огромна благодарност на в. „Строител“, че публикува позицията на ОП на КСБ – Варна, относно отстраняването на главния архитект на общината. Целта на нашето писмо бе да кажем, че не бе правилният момент да се обезглави работата на общината и на практика на целия строителен бранш до местните избори. Вече за поредна седмица сме в пълна безтегловност, без да имаме яснота от страна на местната власт какво ще се случва. Научихме, че тепърва ще се назначи човек, който да замества главния архитект, но кога ще стане това и кой ще бъде този човек, предстои да разберем.

По какъв начин липсата на главен архитект се отразява на работата на строителните фирми във Варна?

За последните 30 г. аз съм пряк свидетел на процесите, които се развиват в община Варна. Били сме свидетели на пълни с папки бюра. В това отношение последният главен архитект се опитваше да създаде някакъв ред. В крайна сметка това е и екипна работа. Тук говорим за една цялостна визия за развитието на общината.

Що се отнася до затрудненията, до които ситуацията води, мога да дам пример с разрешението за строеж на новата библиотека във Варна, което изтича. То беше продължено един път, но при сега развилата се ситуация този проект е провален. Искрено се надявам поне до местните избори да се намери заместник, който да изпълнява функцията на главен архитект и да продължи борбата на предшественика си за опазване на паметниците на културата.

Вие сте член на УС на КСБ, участвахте и в заседанието на УС в Сливен. Кое бихте отличили като най-важната тема, към която Камарата трябва да насочи усилията си?

В Сливен ние проведохме доста тежко заседание на Разширения управителен съвет. Дискусии имаше по всякакви въпроси. Промените, които се правят в щата, са много болезнен процес, но се надяваме да е за добро. Вярвам, че това е начинът да се оптимизира работният процес в централния офис и в Областните представителства.

Другата основна тема, която бе коментирана, бе свързана с индексацията. Как се отразява липсата на реалното прилагане на Методиката във Варна?

Всеки, който работи с обществени поръчки на държавно и общинско ниво, е запознат. В момента сме изпаднали в колапс, който не знам по какъв начин ще се реши при липсата на бюджет. Най-важното е да се предвиди сума в него, дори и да не бъде абсолютно точна. По-важно от това няма. В този бюджет, който се предлага в момента, има едно перо, за което се казва, че в него е включена индексацията. Според мен това всеки може да го тълкува по различен начин. Считам, че трябва да има отделно перо, в което да са парите за индексация, както и да се приемат правила, които ясно да описват как ще се случва тя. Цените се промениха коренно последните няколко години. Виждаме какво правят в това време колегите в съседна Румъния. На национално ниво е абсолютно задължително да се намери решение на проблема. Ние на местно ниво непрекъснато говорим с депутатите от региона, но трябва да има обща позиция на всички ОП на КСБ и колкото се може повече да обясняваме, че това е единственият начин да се реализират обектите в страната.

За съжаление всичко, което се случва в последните години, е породено от липсата на стабилно управление. На България й трябва правителство и работещ парламент, в това сме убедени всички.

Четете ли в. „Строител“ и какво е мнението Ви за изданието?

Аз редовно чета във Вайбър групата всичко това, което публикувате, защото е винаги експресно, на момента и веднага. Когато съм в офиса обаче, обичам да си чета хартиения вестник и да се запозная с информацията в него. Подкрепям провеждането на анкетата на в. „Строител” за това как предпочитат фирмите да го четат – на хартия или онлайн, но във всеки вариант е важно той да се чете, защото това е нашата трибуна и глас, който хората чуват.


Валентин Димов, председател на Контролния съвет на ОП на КСБ - Варна:  Категорично трябва да има повече подобни събития
Приветствам в. „Строител“ за инициативата за създаване на Вайбър група

Г-н Димов, присъствахте на традиционния форум на ОП на КСБ - Варна, който тази година е на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“. Какви са впечатленията Ви от конференцията и полезна ли бе тя за Вас?

Категорично трябва да има повече подобни събития. Освен срещата с колегите, по време на презентациите, на фирмите, които представиха своите последни продукти, аз намерих отговор на няколко въпроса, които не знаех как да реша. Видях възможности по време на презентациите, което за мен лично е много важно. Форумът е много полезен. Освен това всеки повод за среща с колегите е допълнителна възможност за обмяна на опит.

Вие сте председател на Контролния съвет на ОП Варна. Какво се случва Областното представителство и в региона? Какви са тенденциите и има ли работа?

Определено има намаляване на обемите работа. Това, което мога да кажа, е, че продължават обичайните дългогодишни проблеми между строителния бранш и общината. Полагаме максимално усилия от наша страна, но вече сме демотивирани в известна степен. Опитваме се всяка година да работим съвместно с община Варна, но за съжаление не срещаме достатъчно желание от тяхна страна.

Четете ли в. „Строител“ и полезно ли е изданието за Вас?

Искам да приветствам Вашата инициатива да създадете Вайбър група, на която и аз съм член и следя непрекъснато новините. Мога да кажа, че за мен лично в. „Строител“ от браншова медия се превърна в национална. Предполагам, че и за колегите е така. Преди ползвах няколко сайта да се информирам, включително и този на вестника, но сега с Вайбър групата информацията, която получавам от Вас, е всеобхватна - парламент, държава, строителен бранш, обхващате всичко и го получавам на телефона. Това е супер похвално! Със задоволство мога да кажа и че информацията е много концентрирана, не е отегчителна и я получаваме буквално в момента, в който се случва даденото събитие, може да се гледа на живо, въобще винаги успявате да ни запознаете с най-актуалното, което се случва. Това спестява много време. Мога да кажа, че чрез в. „Строител“ аз съм онлайн постоянно. Похвала за тази инициатива и за по-голямото разгръщане на информацията, която се предоставя за нас. Благодарни сме!


Инж. Димитър Костов, председател на ОП на КСБ – Добрич: Основният проблем на бранша в региона е липсата на квалифицирани кадри
Обичам да чета в. „Строител“

Инж. Костов, присъствахте на традиционния форум на ОП на КСБ - Варна, който тази година е на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“. Какви са впечатленията Ви от конференцията и полезна ли бе тя за Вас?

Хубаво е да има такива форуми. Видяхме различни видове техники и материали, които фирмите, участващи в конференцията, представиха. Всяка една новост е полезна, особено когато би помогнала при работата на дадена фирма. Важно е да се влагат качествени материали, за да може строителството да е добро и дълготрайно.

Взехте участие на Разширения управителен съвет на Камарата на строителите в България, който се проведе в Сливен. Кои според Вас бяха най-важните теми, които се поставиха на дневен ред?

Най-важната тема, която обсъдихме, бе свързана с индексацията. Тя трудно може да се реши в този момент поради липса на правителство. Важното е проблемът да не се отлага дълго във времето, защото се затруднява реализацията на много проекти. Втората важна точка бе свързана с обсъждането на промените в структурата и длъжностното разписание на КСБ. Със сигурност ще има места, където това ще предизвика затруднения в работата.

Какви са основните проблеми пред фирмите в област Добрич? Какво е състоянието на бранша в региона?

Основните проблеми са свързани с липсата на квалифицирани кадри. За съжаление не се прави достатъчно от страна на държавата, за да се привличат нови работници. Не се работи и срещу сивия сектор. Много пъти сме говорили на управителни съвети и общи събрания, че контролът върху нерегистрираните фирми трябва да се засили. Например във Франция, ако решиш да ремонтираш сам къщата си, е позволено, но ако наемеш още един човек, е необходимо да внесеш в общината нужните документи, за да му позволят да работи на обекта.

За съжаление и при нас, както и в други райони проблемът е, че идват работниците, научават професията и после отиват в големите градове или в чужбина, или пък започват да работят в сивия сектор, искайки да им бъде плащано на ръка без данъци и осигуровки. Наистина има голямо текучество на хора във фирмите от област­та.

Вторият проблем е свързан с необоснованото вдигане на цените на някои строителни материали със 100%. Примерно стойността на арматурата е все още много висока. Забавя се вносът от Украйна и Русия, което допълнително води до затруднения. Спасяваме се на този етап, като залагаме в договорите поне 10% непредвидени разходи. Докато не се вземе някакво решение на държавно ниво, трябва да се внимава при сключването на договори.

Бих казал, че въпреки предизвикателствата фирмите в област Добрич работят. Тъй като ние сме земеделски район, при нас има частни инвеститори в тази сфера. Изграждат се главно халета, площадки за зърно и подобни съоръжения. Има работа, дори фирми от Добрич работят по обекти във Варна.

Как върви подготовката по новата програма за саниране в областта?

В момента община Добрич събира кандидати. По моя информация местната власт ще направи обследването на желаещите да обновят жилищата си. Очакваме да видим колко ще бъде финалната бройка на желаещите, да обявят търговете и да започнем да работим.

Вие сте управител на „Костофф“ ЕООД. Какви са обектите, които изпълнявате?

Главно се занимаваме с високо строителство. Изградили сме редица сгради, кооперации и др. Сега работим основно саниране на образователна инфраструктура - училища и детски градини, както и по ВиК обекти. Опитваме се да покрием почти целия набор от дейности в направленията, в които се реализираме.

Четете ли в. „Строител“? Хартиен или електронен формат предпочитате? Имате ли препоръки към нас?

Аз винаги чакам в петък вестник „Строител“ да пристигне в офиса. Интересно ми е да го прочета. Отразявате цялото състояние на отрасъла по области. Чрез него разбирам коя община какво прави. Научавам информация за новостите в отрасъла, а също така и за международните постижения и иновации. Обичам много изданието. Мисля, че вестникът е полезен. Аз винаги съм предпочитал да чета изданието на хартиен носител. Друго е да го пипнеш, да го разлистиш. Ако не го прочетеш днес, винаги можеш да си го вземеш и да го прочетеш на спокойствие вечерта или на другия ден.