ОП на КСБ

ОП на КСБ – Велико Търново, обсъди проблемите в бранша с народни представители от региона

Петя Борисова, ОП на КСБ – Велико Търново

В сградата на Областното представителство (ОП) на КСБ във Велико Търново се състоя кръгла маса на тема „Проблеми в отрасъл строителство и решението им“. В нея се включиха народни представители от региона. Събитието бе организирано от ОП на КСБ – Велико Търново, в продължение на инициативата на ръководството на КСБ за провеждането на поредица от работни срещи с институциите, на които да се поставя темата за индексацията на строителните договори.

Форумът бе открит от председателя на ОП Велико Търново Венцислав Дончев, който приветства участниците и заяви, че със срещата може да бъде сложено началото на една традиция. „В наше лице като представители на КСБ имате коректен партньор, който освен че има задачата да обединява строителните фирми, цели и да помага на общините и на Вас като народни представители за изработване на програми и анализи и всичко, което е полезно за бранша и обществото“, заяви той.

Местната структура на Камарата бе представена от инж. Любомир Шербетов, член на ИБ и УС на КСБ, членовете на ОблС и КС на ОП и представители на строителните фирми от региона. В срещата се включиха народните представители Валентина Димова, ПГ на „БСП за България“, Людмила Илиева от ПГ на „Продължаваме Промяната-Демократична България“, Станислав Стоянов, ПГ на „Възраждане“, Димитър Димитров, ПГ на „ГЕРБ-СДС“.

На срещата бяха обсъдени проблемите, с които се сблъскват строителите, особено в ситуация на инфлация и липса на държавен бюджет, в условията на форсмажорни обстоятелства за страната и доскорошното служебно управление, които рикошират върху работата на бранша. Дончев сподели, че всички строители се надяват държавният бюджет скоро да бъде приет. „Нашето желание е в дългосрочен план е да се увеличи делът в бюджета на капиталовите разходи. Всички знаем, че те възвръщат по най-бърз начин стойността си в приходната част на бюджета от 40% и повече в краткосрочен план. Тези разходи са важни и за всички останали аспекти на икономиката. В сегашния бюджет е належащо да се заложи процент от капиталовите разходи конкретно за индексиране на договорите, сключени и изпълнявани в периода 2021-2023 г.“, посочи Венцислав Дончев.

На срещата бе изказано мнение, че изкуственото повишаване на минималната заплата може да тласне към сивия сектор част от участниците в пазара на труда. Акцентира се и върху утежнената процедура и условия за достъп до пазара на труда у нас на работници от трети страни извън ЕС. Бе отбелязано, че гладът за работна ръка е много сериозен, особено в строителството. „В момента подготовката на документите на такива желаещи да се трудят у нас отнема около 4 месеца“, споделиха от строителните фирми. Според тях са необходими промени в Закона за чужденците в Република България, облекчаване на процедурите в дирекция „Миграция“ - МВР, и Агенцията по заетостта. Споделено бе, че трябва да се предложи нов Кодекс на труда, актуален към съвременните условия на труд. Текстове от Конституцията също трябва да бъдат преразгледани и търпят промени.

Предложено бе да се работи за намаляване на административната тежест и бюрокрацията, както и че е важно да се въведе електронна трудова книжка, което е заложено в законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет на първо четене от НС. В хода на разговора бе споделена и необходимостта от отделен закон за строителството, който да обхваща целия процес, като се започне от проектирането, премине се през строителството, авторския и строителния надзор до въвеждането в експлоатация на изпълнения обект. Всички присъстващи се обединиха около идеята подобни срещи да станат регулярни, отчитайки полезността на дискутираните теми.