Камарата подкрепя националната програма за саниране

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради
Отговори
Потребителски аватар
Admin
Site Admin
Мнения: 37
Регистриран на: пет яну 09, 2015 10:56 am

Камарата подкрепя националната програма за саниране

от Admin » пет фев 13, 2015 9:09 am

Камарата подкрепя националната програма за саниране

Според браншовата организацията инженерингът е най-подходящ за изпълнение на обектите

Камарата на строителите в България подкрепя Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. По изчисления на браншовата организация около 2500 малки и средни фирми ще имат възможност да участват в търговете за саниране. Това стана ясно по време на среща между разширения УС на КСБ и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на която тя представи основните дейности по програмата. Управителният съвет на Камарата се обедини около позицията, че най-добрият вариант за изпълнение на обектите е инженерингът. Той ще донесе по-високо качество и ще спомогне за по-бързата реализация на проектите.
Строителите предложиха на министър Павлова за случаите, в които обществените поръчки ще се търгуват по критерия „икономически най-изгодна оферта“, да се въведат типови документи за конкурса. Тя прие идеята и заяви, че очаква от Камарата да й бъдат предоставени стандартизираните документи.
Разходите за охрана и логистика на процеса по изпълнение на мерките за енергийна ефективност трябва да бъдат калкулирани в офертите, защото няма да има анекси и доплащане по вече сключени договори. Ще има авансово плащане от 35%. Строителите предложиха да има и междинни с обща стойност до 80%.
Надзорните фирми трябва да следят много сериозно изпълнението на всички дейности от самото начало до края на целия процес по санирането, призоваха от КСБ. Министър Павлова подчерта, че компромис с качеството на работата няма да се прави. Камарата в лицето на областните представителства се ангажира да осъществява мониторинг на програмата и да оказва експертна помощ на областните управители и кметовете в процеса на реализицията й.

Камарата на строителите подкрепя Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Основните параметри на програмата бяха представени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с разширения УС на КСБ. На дискусията присъстваха председателят на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов, заместниците му инж. Николай Станков и Андрей Цеков, изп. директор инж. Иван Бойков, членове на УС, областни председатели, представители на малки и средни фирми от страната. Интересът бе огромен, а въпросите, които задодаха членовете на КСБ, обхванаха всички аспекти на инициативата.
„Трябва да обединим усилия, защото изпълнението на програмата е много важно. Ефектът от нея ще е както за гражданите, така и за строителния бранш. В момента работим не само по националната програма“, обясни Павлова и допълни, че на заседанието си същия ден правителството е отпуснало 15 млн. лв., с които да се покрие приносът на собствениците по схемата за саниране по ОПРР. „Предизвикателството по нея също е голямо. Преди няколко седмици имахме само 97 проекта, но като приехме, че държавата ще поеме съфинансирането от страна на собствениците, бяха подадени още 190. Всичките тези обекти трябва да се реализират до края на годината, за да не загубим европейските пари. Тази година осигуряваме доста работа на малките и средните фирми. Не трябва да забравяме, че от следващата година стартира и „ОПРР 2014 – 2020“, която ще финансира сградите, които не са големи панелни блокове. Всичко това ще раздвижи строителния пазар“, подчерта министърът и припомни, че проекти по националната програма могат да се реализират на територията на 265-те общини. Срокът за кандидатстване е 2015 – 2016 г. или до изчерпване на ресурса. „Надявам се да стабилизираме икономиката и да осигурим още средства за програмата“, каза тя.
По думите й, ако в сградата има магазини или други търговски обекти, те също могат да участват за финансиране, стига да не са получавали друг вид държавна помощ през последните три години, надвишаваща 200 хил. евро.
Според Павлова важен елемент от програмата е изборът на изпълнител. Изискването за всички процедури е те да бъдат открити по Закона за обществените поръчки. Техническото обследване и паспорт заедно с енергийното обследване могат да бъдат в един търг или разделени. Проектирането и строителството могат да са отново 2 в 1, т.е. на инженеринг. „Това ще скъси сроковете за изпълнение и ще минимизира процедурите. Срещу това наше указание имаме отпор от Камарата на архитектите в България. Въпреки това считам, че нашето решение е правилно“, поясни Павлова.
Авторският и строителният надзор и инвеститорският контрол също ще могат да са в една процедура.
„Желаем по програмата да работят предимно малките и средните фирми и затова сме поставили изискването за всяка сграда да има отделен изпълнител“. Авансът ще е 35%, което ще осигури оборотни средства на изпълнителите. Строителите предложиха да има междинни плащания до 80%, при Акт 15 да получат още 10%, а последните 10% да бъдат изплатени при въвеждането в експлоатация.
„Парите няма да минават през общините. В момента, в който се фактурират дейностите, средствата ще се превеждат от банката. По този начин местната администрация няма да може да забавя или спира плащанията“, подчерта Павлова.
Конструктивно укрепване се предвижда само ако сградата е неустойчива. Ще се финансират дейности, които ще осигурят енергиен клас С на блоковете.
Павлова посочи, че програмата предоставя възможността в градовете с топлофикация вертикалните щрангове да се сменят с хоризонтални, за да се постигне по-справедливо индивидуално отчитане. Балконите са в режим на търпимост, но само ако не нарушават стабилността на сградата.
„Към общините сме поставили изискването да се спазят всички наредби за качеството на материалите. Надзорът трябва да следи за всичко. За разлика от строителните фирми надзорните ще могат да печелят няколко поръчки“, каза министърът.
След питане на инж. Евтим Янев, председател на ОП на КСБ – Пазарджик, и член на УС на КСБ, и на инж. Иван Бойков за включването на типови договори Павлова заяви, че очаква предложението на Камарата за стандартизирана документация.
Разходите за охрана и логистика на процеса по изпълнение на мерките за енергийна ефективност трябва да бъдат калкулирани в офертите на изпълнителите, защото няма да има анекси и доплащане по вече сключени договори за изпълнение. Изрично е опи­сано, че етажната собственост трябва да осигури склад за материалите и част от оборудването. Разходите за ток и вода ще бъдат поети от тях.
Общините ще трябва да разпишат наредба как да изглеждат фасадите на зданията. Нека предварително местните власти да направят конструктивните и енергийните обследвания и едва тогава да възложат инженеринга на нас, настояха строителите.
Павлова подчерта, че ако гражданите не осигурят достъп за изпълнение на обекта или попречат за неговото обновяване, те ще трябва да възстановят на фирмата изпълнител изразходваните средства. „Фирмите не трябва да се притесняват за това, тъй като те имат договор с общините“, поясни министър Павлова.

Инж. Светослав Глосов, председател на УС на КСБ: Фирмите са готови да посрещнат предизвикателствата

Инж. Глосов, как оценявате срещата с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова?
Срещата с министър Лиляна Павлова беше изключително полезна. Основната тема беше Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която осигурява 1 млрд. лв. за следващите две години и е насочена към малките и средните фирми. Тези компании досега бяха в неизгодна позиция в тръжните процедури за големи строителни обекти. Програмата дава реална възможност за работа на малките и средните фирми. В същото време тя ще подобри условията на живот на хиляди семейства. Не е на последно място, че ще бъде променен и обликът на цели квартали. Към срещата имаше изключително голям интерес. Освен Управителният съвет на КСБ на нея присъстваха представители на много фирми от областните представителства. Министър Павлова запозна аудиторията със самата програма. Бяха зададени много въпроси и бяха дадени препоръки за провеждане на търговете и по самото изпълнение на възложените поръчки. Разширеният Управителен съвет на КСБ взе 2 много важни решения. С първото заявяваме пълната си подкрепя за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Камарата счита, че възлагането на поръчките на инженеринг е най-подходящият вариант за реализиране на проектите. Освен че по този начин ще бъде намерен най-оптималният вариант за изпълнение на проекта, инженерингът дава възможност за съкращаване на сроковете на провеждане на процедурите и гарантира качество. Притеснението на проектантите, че ще им отнемем работата, е немотивирано, защото работата ще бъде възложена на проектанти, които са физически или юридически лица. Подкрепяме инженеринга, защото скъсява времето и гарантира качеството. Второто решение, което УС взе, е областните съвети да бъдат гарант за правилното протичане на тръжните процедури и самата програма, като в това число упражняват и мониторинг върху самата нея.
Много въпроси бяха зададени на срещата. Удовлетворена ли е Камарата от отговорите, които получи?
Основните въпроси, които бяха зададени, бяха свързани с начина на разплащане. Имаме уверение, че средствата по програмата ще се плащат редовно. Финансирането е осигурено. Ще бъдат създадени условия, за да могат малките фирми да работят нормално, без да чувстват значителни затруднения. Те все пак трябва да разполагат с финансов ресурс, за да могат да участват.
Сигурни сме, че програмата ще стартира и ще приключи добре. Освен всичко при добра икономическа обстановка и при възможности на бюджета има опции програмата да продължи и след 2016 г.

Готови ли са фирмите да посрещнат предизвикателството?
Вижда се, че фирмите са ентусиазирани и са готови да посрещнат това предизвикателство въпреки кампанията, която се води против програмата.

Инж. Иван Бойков, изп.-директор на КСБ: КСБ подкрепя инженеринга

На срещата с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се повдигнаха страшно много въпроси. На част от тях получихме отговори, а други остават и ще трябва да ги решаваме в ход. Дискусията беше много ползотворна, защото се проследи целият процес – от проектирането до изпълнението. Между нас има специалисти, които са строили тези блокове. Те могат да ни дадат много ясна и точна информация, какво трябва да се направи. Ние съзнаваме, че това е един дълъг процес, в който са намесени страшно много хора, с различни интереси. По цялата верига има проблеми. В крайна сметка се вижда начинът, по който трябва да се направи всичко. Предложихме на министър Павлова КСБ да поеме ангажимента да наблюдава много внимателно този процес и да работи съвместно с областните управители и кметовете. Така, ако възникнат пречки, те ще могат да се решават на място от областните представителства на Камарата на строителите в България. В много бърз порядък ще предложим и типов договор за изпълнение. Ще предоставим типов контракт и за оценка, когато се гони икономически най-изгодната цена, тъй като основното указание е да се работи на инженеринг. Камарата подкрепя инженеринга, защото този начин скъсява до три пъти сроковете и гарантира качество. И двете страни – проектантът и строителят, са заинтересовани да направят качествен продукт.
Начинът на плащане е друга много важна тема, която обсъдихме, както и гаранциите. Това е съществен въпрос за малките фирми. Министър Лиляна Павлова ни информира, че плащанията ще са между банка и строител. Институцията ще финансира директно изпълнителя срещу документ и кметовете няма да взимат участие в процеса на изплащане на възнагражденията. Местната администрация ще е организатор на процеса. Малките и средните фирми ще бъдат облекчени с междинни плащания. Изпълнителите се тревожат, че ще има задържане на гаранцията накрая, но това е нормално.
Най-много трябва да се притесняваме за провеждането на тръжните процедури и контрола. Надзорът трябва да гарантира, че са използвани качествени материали чрез представяне на сертификати, защото накрая винаги строителят отговаря за всичко. Ще видим и как ще тръгнат процесите на взаимоотношения между изпълнителя и собствениците, тъй като те са длъжни да му осигурят достъп, вода, ток и складови помещения.
Положително е, че има сериозен интерес към програмата и до момента над 200 сдружения на собственици са регистрирани. Санирането е сложна процедура и предстои много работа по организацията на търговете и техническата работа – обследване, проектиране и строителство. Надявам се през следващата година да сме заобиколени от реновирани блокове, подобни на тези, които се направиха по други програми, като ПРООН, където резултатите са обнадеждаващи.

Инж. Николай Станков, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – София: Необходимо е да има изключително добро планиране

Приветствам инженеринга. Това е една форма, доказала своята ефективност. В същото време искам да апелирам да обърнем внимание на организацията на изпълнението. Тези проекти са специфични и са със сложна логистика, която не е за подценяване. Затова е необходимо да има едно изключително добро планиране. Причината е, че е възможно да се сблъскаме с трудности с осигуряването на достъп. Ще се работи в поне 36 апартамента на един блок. В случай, че контролът е слаб и осигуряването на достъп се окаже проблем, това може да доведе до допълнителни разходи за строителя. Доставките на материали и строителната механизация ще трябва да бъдат транспортирани обратно, което ще повлияе и на сроковете. Убеден съм, че много фирми ще подценят всички тези елементи и няма да ги заложат в офертите си с идеята да постигнат най-ниска цена. Но тези разходи не бива да се пренебрегват. Заскеляването на една сграда осигурява достъп до всички апартаменти и обектът ще трябва да се охранява. Управлението на отпадъците също трябва да се организира предварително, за да не създаде допълнителен финансов ангажимент на изпълнителя. Затова би било удачно да се помисли за залагането на допълнително изискване за задължителното наличие на проект за организация, който да предвижда всичко, свързано с логистиката.

Инж. Симеон Пешов, почетен председател на КСБ: Трябва да поздравим правителството за този смел ход

Статистиката показва, че от националната програма за саниране ще могат да се възползват 2500 компании. Ако всяка средна или малка фирма вписана в ЦПРС, кандидатства и спечели поръчка, то тя ще има работа през тази година. Това е изключително постижение. Камарата на строителите в България може да поздрави правителството за този смел ход. Досега само си говорихме за санираните жилища в Германия и сравнявахме начина, по който изглеждат панелните сгради в Берлин и тези в София. Сега държавата се ангажира със средства от бюджета и направи реална крачка към промяната.
Положителното на програмата е и конструктивното обследване, което ще се извърши. Всяка панелна сграда, която е в експлоатация повече от 30 години, трябва да мине задължително на обследване. Много от тези обекти имат проблеми при връзките на заварките. Това е слабото им място, което може да се прояви при едно земетресение. Необходимо е да гарантираме конструктивна стабилност на всяка сграда.
Относно инженеринга – той си има и предимства, и недостатъци, но в случая гарантира по-добро качество и ще скъси срока поне три пъти. В строителния бранш има най-много специалисти, които разбират от саниране и могат да помогнат на общините. Възможно е някои фирми да имат проблеми при изпълнението на ВиК частта, защото не всички разполагат с такива специалисти. Трябва бързо да направим типови договори, защото там също ще срещаме трудности. Важно е и областните представителства на КСБ да разработят механизъм заедно с местните управи за мониторинг.

Проф. д-р инж. Димитър Назърски, член на УС на БАИС: Конструкцията на панелките не е в толкова лошо състояние

Важно е да се установи състоянието на едропанелните сгради. В практиката си съм отварял доста фуги по вътрешните и външните части на сградите. Категорично опитът ми показва, че нещата не са толкова драматични, колкото ги изкарва нашата архитектурна колегия. Много от нещата се хиперболизират. Проблемите във връзките са основно в зоната на сервизните клетки, където са се образували течове, и при корнизните панели при подпокривната плоча. Това са местата, които трябва да се пипнат при енергийното обновяване. Трябва да се обърне внимание и на блокове, където балконските системи са заварявани и много често те са в предаварийно състояние. В много случи са допускани и течове от водопроводната и канализационната система, които са довели до слягания и отваряне на фугите на панелите, има и скъсани връзки. Това са най-тежките проблеми при блоковете, но всички те ще бъдат фиксирани при обследванията. Строителните фирми ще се справят, но все пак би било добре надзорът да обърне по-сериозно внимание на конструктивното укрепване.
Друг важен въпрос е всички монтирани вече топлоизолационни системи да се интегрират, а не да се махат вече вложени енергийно ефективни материали. Трябва внимателно да се изследва състоянието им, за да се установи дали има нужда от допълнително укрепване. Съответно тази информация трябва да се включи предварително в проекта.

Андрей Цеков, зам.-председател на УС на КСБ: Инициативата е невероятен стимул за икономиката

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е прекрасна инициатива на правителството, която съчетава социални функции за населението, преки икономически ползи за собствениците на апартаментите и работа за целия строителен бранш. Малките и средните фирми ще имат възможност да получат поръчки през следващите две години. Дейност ще има и за гравитиращите около строителите – надзор, енергийни одитори, консултанти и т.н. Програмата е невероятен стимул за икономиката.
По нея ще се изпълняват относително малки по обем проекти, но достатъчно сложни. Още повече, че инженерингът, като способ за проектна реализация означава доста повече рискове, прехвърлени към изпълнителя. В тази връзка типовите договори трябва да се базират на вече натрупан опит и практика. Съществуват различни модели в международен план за малки проекти на инженеринг. Сред примерите са Зелената книга на FIDIC и Националният инженерингов договор в Англия. Камарата ще се концентрира върху разработването на подобен модел у нас, черпейки от чуждия опит.

Инж. Павел Калистратов, член на УС на КСБ: Независимото енергийно обследване е задължително

Панелното строителство е много специфично. Затова предлагам предварително общините да направят конструктивните и енергийните обследвания. Едва тогава под формата на задание да възложат инженеринга на строителите. Това е правилният път, по който трябва да се върви. В панелните блокове са вложени различни материали и независимото енергийно обследване е задължително. Същото важи и за конструктивната част, защото, ако не се изследва и след години възникнат проблеми, санирането ще се обезмисли. Ако общината не възложи тези независими оценки, ще направим нещо привидно и непрофесионално. След като приключат обследванията, трябва да се извърши мониторинг на данните и одитор да провери информацията. Едва тогава трябва да се обявява конкурсът за инженеринг.

Богомил Петков, председател на ОП на КСБ – Габрово: Някой от собствениците може да се откаже

Строителните фирми от Габрово, които са предимно малки и средни, са притеснени, че в процеса на санирането някой от собствениците може да се откаже. Не е изключено възникването и на друга причина, която да спре процеса на санирането. Да се появят фактори, които не зависят от строителите. Изпълнителите вече ще са направили собствени разходи, които някой ще трябва да им възстанови. Съгласно договорите, гражданите са тези, които в случай на прекратяване на проекта трябва да заплатят строително-ремонтните работи, но процесът трудно ще се регулира. Сдруженията на собствениците са сформирани с цел и не разполагат с капитал. Съответно компаниите трудно ще могат да си върнат вложените средства.

Инж. Христо Димитров, председател на ОП на КСБ – Варна: Типичните проблеми за строителния процес остават

Получихме изчерпателни отговори на въпросите, които ни безпокоят. Министър Лиляна Павлова беше се подготвила много добре, за да ни запознае в детайли с предстоящите стъпки на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Въпреки това основните притеснения и типичните проблеми за строителния процес си остават. Процедурата е сложна и няма как да не очакваме в процеса на изпълнение да възникват трудности.
Отговори