Инж. Росен Колелиев: ЗОП с критерия си „икономически най-изгодна оферта“ застрашава свободната конкуренция

Тук можете да прочетете всички новини около Камара на строителите в България
Отговори
Потребителски аватар
Admin
Site Admin
Мнения: 37
Регистриран на: пет яну 09, 2015 10:56 am

Инж. Росен Колелиев: ЗОП с критерия си „икономически най-изгодна оферта“ застрашава свободната конкуренция

от Admin » чет фев 26, 2015 12:58 pm

ЗОП с критерия си „икономически най-изгодна оферта“ застрашава свободната конкуренция

С навлизането на критерия „икономически най-изгодна оферта – ИИО“ реалната конкуренция в строителния бранш изчезва преди да успее да се наложи. Мнозина ще намерят това пресилено, но за съжаление е вярно. Този критерий може би работи при по-развити демокрации, но в България той играе ретроградна роля. При нас този критерий означава, че се сумират точките от предложението за цена и тези, получени за т.нар. техническо предложение и обикновено … печели офертата с най-високата цена.
Техническото предложение се състои от описателна част, в която се включва най-често описание на технологичния процес, график за изпълнение на СМР, възможни рискове и т.н.
Както винаги дяволът е в детайлите – това техническо предложение се оценява често субективно от комисиите, които по правило са подбрани от т.нар. Възложител. Като се има предвид, че у нас членовете на комисиите нямат статут, че поръчките са за милиони левове и че участниците в комисията получават възнаграждението за участието си от Възложителя, е ясно, че Възложителят /който и да е той/ предопределя победителя в търга.
Логиката на този процес показва, че конкуренцията отсъства и че фирмите – изпълнителки не се стремят да дадат най-добро предложение, а да „познават“ отблизо Възложителя – като стария виц за адвокатите: че най-добрият адвокат е не този който познава законите, а този който познава съдиите.
По този начин става възможно участник с висока цена, близо до девизната, да спечели поръчката, въпреки че има участници с чувствително по-ниска цена, обикновено тази разлика е над 10%.
Аргументите, че техническото предложение има някакво влияние върху изпълнението на поръчките са несъстоятелни, защото веднага след търга то се подменя, изменя и никой не следи за неговото спазване.
Пишейки това, отворих сайта за обществени поръчки и попаднах на следните обявления:
„Основен ремонт и рехабилитация на Общински пътища и улична мрежа на територията на Община…“.
Оценка на офертите:
а/ предлагана цена – тежест -40%;
б/ технически показатели – тежест-60%.
„Изграждане и подобряване на канализационна и водопроводна инфраструктура в населените места на територията на Община…“
Оценка на офертите:
а/ цена – 20;
б/ гаранционен срок – 10%;
в/ техническо предложение – 60%;
г/ управление на риска – 10%.
Става въпрос за общини, в които хората искат да могат да стигат до къщите си по улици без ями и да имат вода и канал в домовете си, а не да строят атомни централи. Какви са тези технически критерии, та тяхната тежест да е по-голяма от тежестта на цената? Така вместо да се направят повече асфалт и ВиК мрежи, кметовете предпочитат „другото“, Нищо чудно, че има масово обжалване на обществени поръчки. До този момент не съм чувал да се обжалва поръчка с критерий най-ниска цена.
Особено неприятно за изрядните Възложители при търгове с европейски пари е когато техни колеги правят нарушения и вместо да бъдат санкционирани нарушителите, се приема т.нар. „плоска“ корекция и всички бенефициенти на програмата се наказват солидарно, така тарикатите отново печелят.
Фирмите и Възложителите, които за съжаление използват този трик, съвсем не са малко. Те при желание много лесно могат да бъдат открити, като се сравнят лимитите по обекти, цените на участниците и цените на спечелилите търга.
За съжаление тези фирми получават и в момента лъвския пай от обществените поръчки и не виждам сила, която може да ги спре.
Какъв е изходът?
Той е елементарен – след преквалификация, т.е. всеки, който може да докаже по определен начин техническата и икономическата си състоятелност, се допуска до участие и предлага цена. И тук вече победител е най-ниската цена.
Така ще се избегне и „брокерството“ на обществени поръчки, ще се запази интереса на обществото, ще се появи истинска конкуренция между фирмите и няма да бъдем санкционирани от Европа.Инж. Росен Колелиев
Отговори