Интервю: Инж. Розета Маринова, председател ОП на КСБ - Плевен

Тук можете да прочетете всички новини около Камара на строителите в България
Отговори
Потребителски аватар
Admin
Site Admin
Мнения: 37
Регистриран на: пет яну 09, 2015 10:56 am

Интервю: Инж. Розета Маринова, председател ОП на КСБ - Плевен

от Admin » вт фев 17, 2015 10:55 am

Инж. Розета Маринова, председател ОП на КСБ - Плевен:

Необходимо е да подобрим Кодекса по професионална етика

Ще продължим да бъдем активни в инициативите на Камарата за законодателни промени

Десислава Бакърджиева

Инж. Маринова, какви ще са приоритетите на Областното представителство през тази го­дина?

Основните дейности, които ОП на КСБ – Плевен, ще изпълнява, са свързани в максимална степен с интересите на членовете на местната структура и на строителния сектор. В тази връзка ще продължим да бъдем активни по отношение на законодателните инициативи на Камарата на строителите в България. Трябва да си извоюваме по-добър Закон за обществените поръчки (ЗОП), за да имаме по-прозрачни процедури и да премахнем субективните критерии за оценка. Това са най-сериозните проблеми при търговете. Важно е и да не се примиряваме с ширещата се в региона незаконна строителна дейност. Необходимо е да сме по-активни и в борбата срещу сивия сектор. Преобладаващата част от нашите членове в Плевен са малки и средни дружества. В последните години стана обичайна практика някои компании, невключени в Строителния регистър, без трудови договори за служителите, осигуровки и всякакви други обезпечености, които работещите „на светло” фирми плащат, да изпълняват дейности в малките общини. Така отнемат и оскъдната работа, която се финансира в региона. Това е сериозен проблем не само за Плевен, но и за цялата страна.

Как ОП на КСБ – Плевен, ще подпомага инициативите на КСБ за законодателни промени?

Областното представителство винаги активно е участвало във всички дейности, правили сме анализи и сме давали наши становища. През тази година изготвихме предложения по промените в Кодекса по професионална етика и предложенията на КСБ за методиката на изискванията към изпълнителите по внедряване на мерките по енергийна ефективност и саниране на жилищата. Готвим идеи за типови условия и договори в ЗОП. Като цяло инициативата в тази насока идва от ръководството на Камарата, а нашата задача е да подпомогнем процеса в максимална степен.

Върху какви други дейности ще се фокусирате?

Сериозен проблем на целия строителен сектор е професионалното обучение и кадровото обезпечаване с млади кадри. Затова направихме поредица от срещи с ръководствата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Никола Фичев” и Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Г. С. Раковски”. Разговаряхме и с представителите на училищните инспекторати. На тях беше обсъдена нуждата от обучение по определени специалности и изяснихме какви млади кадри са необходими на строителния бранш в региона. ОП на КСБ – Плевен, съдейства на ПГСАГ „Никола Фичев” и в няколко други направления. Подпомагаме процеса на сключване на договори за провеждане на учебни практики във фирмите - членове на КСБ. Сътрудничим на гимназията и при изпълнението на проекта „Нова възможност за моето бъдеще” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той представлява система за идентифициране и признаване на знания, умения и компетентности на придобита професионална квалификация чрез неформално или самостоятелно учене. Важна част от работата ни е и помощта, която оказваме на два екипа ученици за представянето им в проекта „Аз мога да строя”. Подготвяме и съвместни дейности с Българо-германския център за професионално обучение в Плевен, които ще бъдат много полезни за нашите членове.

Продължават ли да постъпват жалби и сигнали за нередности в Комисията по професионална етика, касаещи строителния бранш?

От известно време активността намаля и жалбите и сигналите са по-малко. Това не е добре, защото проблемите в бранша трябва да се изваждат на преден план, да се обсъждат и се търсят начини за тяхното решаване. А проблемите през миналата година бяха твърде много. Изправени бяхме не само пред малкия обем строителна дейност, но и пред предизвикателството със спирането на плащанията по проектите на общините. Това доведе до капсулиране на компаниите. Те се затвориха и се фокусираха върху оцеляването си. Загуби се интересът на членовете ни към нередностите, които позволяват развитието на сивия сектор и незаконното строителство. Липсва активност от близо една година. Би трябвало да я възродим с промени в Кодекса по професионална етика.

Имате ли членове, които все още не са получили плащания за извършени строителни дейности по европроекти или други?

Плевенските строителни фирми работиха през изминалата година по европроекти предимно като подизпълнители. Макар че в голяма степен разплащанията се получиха по цялата верига, все още има компании, които не са взели възнаграждение за изпълнени строителни дейности. Междуфирмената задлъжнялост безспорно се увеличава и продължава да е сериозен проблем в кризата, в която е браншът. Комисията по професионална етика към УС на КСБ и изградените комисии към областните съвети могат да бъдат полезни за подобряване на ситуацията и намаляване в някаква степен на неразплащанията между фирмите.

Има ли промяна в състоянието на строителния сектор от началото на годината?

Положението на бранша в региона продължава да е много тежко. Няма сериозни строителни обекти, които да гарантират оцеляването на фирмите. Надявам се да се реализират обявените намерения за строителни дейности в Плевен по новите оперативни и национални програми.

Започна процедура за избор на изпълнител за първия етап на автомагистрала „Хемус”. Какви са шансовете на местните компании да се включат в проекта?

Очакваме с надежда началото на дейностите по изграждането на първия етап на АМ „Хемус” не само заради шанса за работа, но и защото обектът е важен за стратегическото развитие на Плевен. Смятам, че строителите от региона ще намерят своето място за реализация под различни форми в изграждането на обекта. Сред нашите членове са няколко фирми, занимаващи се с инфраструктурна дейност, които са много добре подготвени. Вероятно те ще бъдат потърсени за пряко участие в процедурите като под­изпълнители или за включване в сдружения.

Община Плевен обяви поръчка за избор на изпълнител за втория етап за обновяването на централната пешеходна зона на града. Какви други големи търгове за строителство се очакват през 2015 г.?

Надявам се обявената обществена поръчка да бъде спечелена от плевенски фирми, тъй като през миналата година ни беше много неприятно да наблюдаваме как първият етап на проекта за модернизация на централната пешеходна зона на Плевен се изпълнява от наши колеги от далечни градове, докато местните компании стоят без работа. Изпълнителите на обекта бяха от Варна и Шумен.
Очакваме да бъдат обявени тръжни процедури за изграждане на воден цикъл на Плевен. Средства за строителство се очаква да бъдат осигурени и по европейски програми по направление на Стратегията за прилагане на интегрирани териториални единици в Северозападния регион. Плевенският район е позициониран изключително добре в документа заради своите стратегически предимства. Община Плевен има готовност да стартира и процедури за проекти по Оперативна програма „Региони в растеж” и предстоящите изпълнения на саниране и мерки по ЕЕ на панелните жилища.

Имате ли идеи как да привличате нови членове?

Не смятам, че Камарата на строителите в България трябва да се стреми към огромна членска маса. Важно е да се съхранят сериозните членове и фирмите, които виждат смисъл в това да са част от КСБ. Пасивни членове не са ни необходими. Трябват ни активни компании, които да участват в мероприятията и делата на Камарата и да вярват в способностите й. Като стимул за привличане на нови фирми могат да се използват преференциите за членовете на КСБ. Такива са курсовете за обучение на кадрите, за преквалификация. Бихме могли да помислим и за нови, като банкови преференции, които са били предлагани в минали периоди от Камарата.

Какви са очакванията ви за 2015 г.? Оптимист ли сте?

През тази година строителният сектор ще излезе от тежката ситуация на предходния период, ако стартират договори по проектите от настоящия програмен период и се подобри бизнес средата. Само така ще заработи нормалният инвестиционен пазар. Оптимист съм и се надявам, че 2015 г. ще бъде по-добра.
Отговори