Регионално развитие

Търговище подаде проектно предложение за изграждане на Младежки център по НПВУ

Прогнозната стойност на строителство е 1,6 млн. лв.

Снежана Гечева, ОП на КСБ – Търговище

Търговище подаде проектно предложение за изграждането на Младежки център по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от пресцентъра на общината. Идеята е той да бъде изграден върху част от терен на бившите казарми в кв. „Запад-2“ близо до училище за деца с увреден слух.

Техническият проект предвижда сградата да бъде на два етажа без сутерен. На първия ще бъдат разположени входно пространство с охрана, три многофункционални зали – за 100, 40 и 30 души, библиотека, зона за релакс, технически, помощни помещения, както и стълбище и асансьор.

Вторият етаж е за администрация с кабинети, стая за почивка и място за отдих на персонала, като там ще се обособят и пет спални с по три легла. Осигурен е собствен вход на хотелската част. На всички нива ще има достъпна среда. Сградата ще се обслужва от три вход-изхода за посетители. Предвиден е площад и ниско и високо озеленяване.

Прогнозната стойност на дейностите за строителство възлиза на 1,6 млн. лв. без ДДС. Максималният размер на помощта, която общината може да получи по НПВУ за строителството и предоставянето на услугите в центъра, е 4,3 млн. лв. Няма изискване за съфинансиране.

Обявена е обществената поръчка, но под условие, че ще се стартира при осигуряването на финансов ресурс.

В Центъра ще се предоставят разнообразни услуги в помощ на личностното развитие на учениците и младите хора до 29 г.