Регионално развитие

Община Русе започва ремонт и реставрация на Доходното здание

Започнаха подготвителните дейности за ремонта на сградата на Доходното здание в Русе, съобщава пресцентъра на Община Русе. Дейностите включват реставрация и консервация на покрива и главните фасади и реконструкция на техническите инсталации.

Конструкцията на сградата е в добро състояние, не се наблюдават деформации с постоянен характер като слягане или поддаване на носещи елементи. Налице са увреждания по фасадните повърхности и в покривните покрития на сградата, които са довели до течове в интериора.

Предвижда се ремонтните дейности да приключат до края на годината.

Сградата на Доходното здание е построена е през 1901 г. Проектът е на виенския архитект Раул Паул-Бранк, а изпълнението e на виенчаните Георг Ланг и Франц Шолц, предприемача Г. Цонев и майстора П. Атанасов. Идеята е да се дават под наем помещения и да се събират доходи за общинския бюджет. Оттук идва и названието на сградата. В нея са работили казино, магазини, театъра, градската библиотека, художествената галерия, по-късно и читалище „Зора”. В първите години в сградата се е помещавал и историческият музей на града.

Величествената главна фасада е изпъстрена с аркади, украсени с множество пластични орнаменти и детайли, атики, стели, вази, кули, куполи. Впечатляващи са седемте фигури, символизиращи изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Централно разположена е фигурата на бога на търговията Меркурий.

Моделите на скулптурните фигури, символизиращи земеделието и войната, изработени по проект на арх. Р. Паул-Бранк, не са одобрени поради немския си тип. Местната управа възлага на инж. арх. Т. Петров да ги преправи и побългари, като увеличи всички фигури във височина.

Проектът на театралния салон е разработен от учителя по рисуване Труничек и от Жоран Ромео - декоратор специалист от Народния театър в Букурещ.

Днес Доходното здание е паметник на културата и е един от символите на Русе.