Наука

Панели за изолация с газ

Нов тип изолационен материал, който представлява кух панел от фолио, пълен с нископроводим газ, може да осигури степен на топлинна изолация до R-11 при дебелина от инч и половина (3,8 см). Добре известно е, че нископроводимите газове като аргон и криптон могат значително да подобрят топлинната ефективност на прозорците. Изследователи от „Lawrence Berkeley National Laboratory” (LBNL) са разработили технология, в която да използват тези им качества и за нуждите на топлоизолацията на сградите. Те са лицензирали технологията на компанията „Fi-Foil”

Панелите с газ (gas-filled panel (GFP) имат външна и вътрешна стена от алуминиево фолио, ламинирано с полимерен материал, и 5 вътрешни „джоба“, които се пълнят с газ, и целият панел достига дебелина от 38 милиметра. Панелите се предлагат с различен газов пълнеж – въздух, аргон, криптон или ксенон. В зависимост от използвания газ се променя тяхната топлоизолационна способност – от R-5 за въздух до R-11 за ксенон.
Изолиращите газови панели могат да се използват в жилища, в търговски и промишлени обекти, както и за изолиране на климатични инсталации или хладилни агрегати. Особено подходящи са за уплътняване над окачени тавани поради изключително ниското си тегло. Могат също така да бъдат вграждани във врати, около бойлери и в много други специфични случаи.
Инертността на самите газове, които се ползват, правят този вид панелна изолация изключително безопасна както за работниците по монтажа, така и за ползвателите на изолираните помещения. Освен това няма опасност от обгазяване. Не се отделят власинки, панелите не поглъщат влага и не се покриват с плесени.
Ако един подобен панел бъде продупчен, той остава все още функционален – ако в него е имало инертен газ, той ще бъде заместен с въздух, което ще намали в известна степен топлоизолационните му качества, но няма да го направи безполезен.
Много удобно е транспортирането на газовите изолационни панели. Те може да се пренасят напълно плоски и да се пълнят с въздух или съответния газ на мястото на монтажа. От компанията „Fi-Foil” са разработили прост механизъм, с чиято помощ след разгъването си панелът се затваря автоматично. Устройството за пълнене може да бъде закупено или взето под наем от доставчика за времето на монтажа.
От „Fi-Foil” все още не са разкрили точната цена на продукта, но по техните думи газовите изолиращи панели ще бъдат по-скъпи от стъклената вата и по-евтини от полиуретановата пяна. Тези панели вече са били ползвани в един престижен пилотен проект – обновяване на сградата на New York Power Authority в White Plains, New York. Панели с аргон са били инсталирани на петия етаж на сградата през септември 2009 г. и всички останали етажи на високото здание ще бъдат изолирани през тази и следващата година. Тези панели са поставени върху съществуваща изолация от стъклена вата, с което коефициентът на цялата изолираща система е достигнал до R-24,2