Наука

Дантеленият хълм в Ереван - парад на екоиновациите

Архитектурното бюро Forrest Fulton Architects от Birmingham, Alabama, e създало уникален проект за столицата на Армения, вдъхновен от хълмовете, разположени в околностите на Ереван.
Вместо да проектират гигантска остъклена сграда, те предлагат една уникална жива система. Цялата фасада на сградата, която има формата на естествен хълм, ще бъде покрита с характерни за Армения растения, които ще поемат горещината, ще филтрират въздуха и водата и ще създават среда за развитие на птици, насекоми и животни. Цялата повърхност ще се напоява с рециклирана вода, която вече е била използвана в сградата.
Дантеленият хълм (Lace Hill) се простира на 85 000 квадратни метра и включва ресторанти и магазини на партера, офиси в северното крило и апартаменти и хотелска част в южното, което се огрява щедро от слънцето и предлага най-добър изглед. Паркингите и достъпът с автомобили са изцяло под земята, така че откритите пространства на партера, необезпокоявани от трафика, се вливат в парковото пространство на запад.
Дизайнът на сградата е вдъхновен освен от природата и от традиционните арменски дантели, оттук идва името на проекта – Дантеленият хълм – цялата фасада е плетеница от прозорци, докато във вътрешността са вградени охлаждащи „галерии“ и още много други „зелени“ идеи.
Цялата сграда прилича повече на част от пейзажа, отколкото на сътворена от човека постройка. Прозорците са разположени така, че да пропускат максимално естествено осветление, като в същото време остават засенчени. Геотермални термопомпи, комбинирани с вградена в подовете система от тръби, осигуряват климатизацията. Естествената вентилация на вътрешността се осигурява от гигантски структури, напомнящи катедрали с куполи и арки. Изкуствени езера и градини допринасят също за охлаждането на откритите пространства в сградата.
По думите на самите проектанти: „вместо блестящо стъкло – използваеми пространства; вместо затворена сграда – открити слънчеви тераси. Вместо плоска фасада, фасада, която осигурява функционалност, свързаност и активност.“