Наука

Соларното улично осветление набира популярност

Уличното осветление е една от най-големите разходни позиции в много градове по света. Най-новите постижения на научната общност за развитие и използване на слънчевата енергия достигна техническо развитие, съответстващо на енергийноспестяващите нужди на новото хилядолетие. Соларното улично осветление е икономично в много отношения. Не само там, където електрифицирането на района е твърде скъпо, но и там, където инвестицията е зависима от финансирането на определения проект. Соларното улично осветление е идеален избор за паркинги, паркове, магистрали, летища, междуградски и вътрешноградски пътни ленти, както и при различни обществени, частни и военни обекти.
Когато се инсталира соларно улично осветление, не е необходимо да се копаят канали, за да се полагат кабели, както и да се включват към общата електрическа система. Дневната слъчева енергия се използва за зареждане на самообслужващи се акумулаторни батерии, а осветлението през нощта се осъществява в зависимост от акумулираната през деня енергия. Контролът на заряда и използването на енергията се следи от микропроцесорен контролер, който предпазва от презареждане и невъзвратимо изтощаване на батериите. Инсталирането и настройката на соларното осветление обикновено е за по-малко от ден и може да бъде извършено от всеки добре квалифициран енергетик.
Тези лампи използват ниско напрежение, имат прецизен фоточувствителен контрол и са безопасни при експлоатация и монтаж.
Соларното LED улично осветление е с много добро съотношение на цена и ефективност. То е екологосъобразно и се характеризира с нулева консумация на електроенергия и минимални разходи за поддръжка. Тази система е добра алтернатива на LPS (Low Pressure Sodium) и MH (Metal Halide) лампите. Докато LPS (Low Pressure Sodium) лампи осветяват с жълто-оранжева светлина, то соларното LED улично осветление генерира много добра и насочена бяла светлина с отличен интензитет и цветова гама, позволяваща отлично нощно осветяване.
Как работи соларното улично осветление
Соларното LED улично осветление е изцяло електронен процес. Соларните панели превръщат слънчевата светлина в електрическа нисковолтова енергия (DC). Тя се акумулира в самообслужващи се акумулаторни батерии.
Обикновените LEDs, HID и CF лампи използват високо напрежение и определена честота за нормалната си работа - изисквания, които утежняват експлоатацията им. Тук контролирането на времето за включване и изключване се извършва чрез фоточувствителен модул, който може да бъде настройван допълнително за времето и силата на осветяване. Соларното улично осветление, използващо LED технология, е много ефективно и със стабилна светлинна плътност. Само 1/10 от мощността на LED технологията е нужна, за да осигури идентична осветеност. Тези модули са окомплектовани с високоефективни соларни клетки с олекотена алуминиева конструкция и термостъклопакет, изработен с вакуумна технология. Гарантираната изходна мощност дава гаранция на осветителната система да работи напълно функционално.