Наука

Технология “5 в 1„ за строителство с монолитен пенобетон

Голяма популярност набира една иновационна безотпадна технология за строителство от монолитен бетон, която се характеризира най-вече с кратки срокове на изпълнение и висока рентабилност. Сградите от монолитен пенобетон могат да се строят целогодишно, като ниските температури не създават трудности. Друго предимство е вариативността, т.е. може да се строи по индивидуален проект или според желанието на инвеститора. Може да се използват три вида конструкции - от дърво, стоманени поцинковани профили и железобетон.


Технологията на стените е с оставащ кофраж. Отвътре е влагоустойчивият гипсокартон, а отвън има аквапанел, което прави стените идеално гладки и готови за боядисване. Дебелината на външните стени е от 30 см
монолитен пенобетон, който е с два пъти по-високи показатели спрямо нашите топлотехнически норми. Това заедно с високите шумоизолационни качества на пенобетона създават комфорт за живеене и през зимата, и през лятото, дори и на мансардния етаж. Поради тази причина вътрешните стени може да бъдат по-тънки, което намалява значително идеалните части и увеличава полезната площ. Например на 100 кв. м апартамент се освобождава килер или втора тоалетна.
Може да се каже, че технологията е 5 в 1, т.е. включва стена, мазилка, шпакловка, топло- и шумоизолация. Така цената може да се снижи значително, не за сметка на качеството, а от количеството на труда. По тази причина и времето за изпълнение на една къща е средно до два месеца, заедно с довършителните работи. Този тип строежи (вкл. и многоетажното монолитно строителство) се извършват с монтирана на място инсталация. Нейната производителност е 60 кв. м на смяна. Транспортирането има следните характеристики - хоризонтално 200 кв. м и вертикално - 60 кв. м на етап. По този начин на ден могат да се залеят до 1000 кв. м замазки.
Високата подвижност на пенобетона го прави изключително подходящ за извити трапецовидни и други неправилни форми. Той е приложим още при топлоизолиране и защита от корозия на открити и подземни тръбопроводи. Едно от големите предимства на пенобетона е добрата му пожароустойчивост – 40 минути при 600 градуса. Той е достатъчно надежден и при земетресения.