Наука

В очакване на националната конференция „Пасивни сгради България”

На 27 януари в столичния Интер Експо Център ще се проведе Втората национална конференция „Пасивни сгради България”. На събитието са поканени български и чуждестранни професионални лектори, сред които личат имената на главния изпълнителен директор на IG Passivhaus, Австрия - инж. Гюнтер Ланг, и на проф. арх. Мартина Збашник Сенегачник - преподавател във Факултета по архитектура на Люблянския университет и член на Консорциума за пасивни къщи в Словения. Поканени са още словашкият проектант на пасивни сгради Бьорн Киерулф, както и инж. Мартин Цоймър - представител от екипа на Техническия университет в Дармщат, спечелил за поредна година престижното международно състезание за плюсово енергийна къща - „Солар Декатлон”.
Целите на мероприятието са да покаже напредъка и развитието на пасивните сгради в България и други европейски държави и да представи успешни примери за новопостроени или обновени пасивни сгради по света. Участниците и посетителите ще дискутират темата за налагането на стандарта в държавни нормативни документи и пасивната сграда като един привлекателен бизнес модел
По време на конференцията ще протече и форум „Компоненти за пасивни сгради”, в който производители и търговци на компоненти за пасивни сгради ще представят своите компании. Всички участници в конференцията ще имат възможност да се запознаят с дейността на компаниите, участващи във форума, с новостите и спецификациите на техните продук-ти и материали.