Наука

Какво ни дават подвижните стъклени системи

Подвижните стъклени системи се наложиха и на българския пазар. Те са често решение поради своята практичност и ефективност. Причините за техния успех всъщност са няколко и се крият в предимствата, които дават. На първо място те осигуряват една пълна панорама и красивият изглед там, където го има, може да бъде напълно съхранен. Стъклата може да се отварят наляво, надясно, да се събират и към двата края. Освен това и поддръжката на една такава система е много лесна.
Стъклата са темперирани, което ги прави еластични и издръжливи. Осигуряват максимална защита дори против крадци. При счупване стъклото се разпада на малки парченца и няма опасност от нараняване. Системата е подходяща както за външно остъкляване, така и за вътрешно преграждане. Няма ненужни алуминиеви или пластмасови рамки.
Ще обърнем внимание на четири продукта от този тип, като най-напред ще обясним какво ни дава подвижната покривна стъклена система LG ROOF, която е специализирана за оттичане на водата. Приложима е при минимум 15% наклон на покривната система. Стъклото е 10 мм и е ламинирано. Остъкляването може да бъде с поликарбонатно, антирефлексно и цветно стъкло с максимална ширина 1500 мм, като няма ограничение на размерите на покривната система. Може да се покриват басейни, заведения, кафенета, тераси, градини. Покривните системи може да бъдат стационарни (неотваряеми) и отваряеми с дистанционно управление. За всеки 25 кв. м се използва едно задвижващо устройство. Системата е подходяща и за изграждане на отделни помещения за пушачи на обществени места. Трябва да споменем и това, че всички елементи, които се използват, са неръждаеми.
Системата LG 01 пък е изработена от специални лагери, по 4 на всяко колело. Задвижващата система на всяко крило се състои от 8 лагера. Дебелината на алуминиевата каса е 5 мм, а теглото на кв. м е 40-44 кг. Максималната височина е 4500 мм с праг и 3000 мм без праг. Максималната ширина на стъклото е 1000 мм. Когато системата няма долен праг, закрепването е изцяло за тавана. Страничните профили са метални и осигуряват допълнителна сигурност. Стъклото е с дебелина 10 мм и е темперирано. При системата без праг има едно движещо колело в центъра на крилото, което позволява то да се завърта на 360 градуса. Крилата могат да бъдат събрани във всеки ъгъл.
Системата LG 02 също е интересна. Нейното
тегло е 24-25 кг/м2. Тя е с праг и позволява затваряне на помещения с неправилна форма. Изградена е от лагери, по 2 на всяко колело. По този начин задвижващата система на всяко крило се състои от 4 лагера. Максималната височина е 2400 мм, а максималната ширина на стъклото е 650 мм. Страничната каса е алуминиева. Тук също крилата могат да бъдат събрани във всеки ъгъл. Между тях се използва H-уплътнител, който не позволява да влиза вода или вятър. При тази система може да се използва както темперирано стъкло, така и стъклопакет. Системата може да е и с щори.
В заключение да разгледаме и системата LG 03. При нея стъклото също е темперирано, като дебелината му е 8 мм, а максималната височина е 2500 за вътрешно и 3000 мм за външно остъкление. Максималният размер на крило е 1800 мм, като всяко крило не трябва да надхвърля 4 кв. м. Алуминиевите профили на крилото имат уплътнения, като не е необходимо да се използва силикон. Теглото на кв. м е 25-27 кг. Няма ограничение за броя на крилата. При тази система може да се монтират комарници. При нея има саморегулиращи се ролки при денивелирани помещения, които са подходящи за всички видове помещения, с изключение на овалните. Системата е с долно окачване. Стъклата се фиксират към профила с уплътнител. Възможно е системата да се автоматизира.