Наука

Вятърни минитурбини за домаКак ви се струва идеята да имате собствена вятърна миницентрала директно върху стената на собственото ви жилище? При това изградена от самите вас от стандартни вятърни генератори, които просто изваждате от кашоните и монтирате сами? Точно такава идея имат дизайнерите Яу Шун Чен и Уен Чин Чанг.
Всяка турбина се състои от витла, генератор, телескопично стъбло (което може да се удължава или скъсява по желание), ключ и електрически извод. Според изчисленията на авторите система от 15 подобни вятърни генератора може да осигури консумацията на четиричленно домакинство.
Един от тези генератори, наречени Wind Cubes (Вятърни кубченца), може да осигури месечно 21,6 киловатчаса електроенергия. Умножено по 15, това прави 324 киловатчаса, колкото според авторите е средният разход на домакинство от 4-ма души. Изглежда перфектно, нали?
Начинът, по който работят отделните минигенератори, е изключително опростен – монтират се на стената с три винта, след което се задейства ключът и се настройва телескопичното стъбло. Ако се комбинират повече, това допринася не само за повече генерирана енергия, но и за по-голяма устойчивост на цялата система. При изключително лошо време перките могат да се приберат, за да се предотврати повреда. Един чудесен иновативен метод за пестене както на енергия, така и на пари.