Наука

Водеща техника настъпва първо у нас

България е една от първите страни – вносителки на нови модели строителни машини сред страните от Централна и Източна Европа. Това са наблюдения на най-големите компании за индустриална техника. България например е един от първите вносители на най-новия модел кулокран за високо строителство в градска среда - Potain Mct88, който бе отличен със Златен приз на Международния технически панаир в Пловдив тази година.
Основно предимство на 41-метровия красавец е специално разработеното компютърно управление на всички функции. То се контролира чрез дистанционно
радиоуправление с LCD дисплей, на който се изписват височината, дължината, както и видът на товара. Управлението на електромоторите е безстепенно, което прави движението му изключително плавно. Предимството на компютърното управление е, че следи движението и компенсира залюляването на актуалния товар. Това осигурява ненадмината сигурност на работната площадка. Potain MCT88 повдига товар до 5 тона в радиус от 52 метра, което го прави най-добрия от „сити” гамата на пазара у нас. Ако кулата му е укрепена, той може да достигне височина 135 м. Заема малко място и може да „се развихри” в близост и до други кранове.