Наука

Къде да използваме съвременните стъклени тухли

Стъклените тухли все повече навлизат като неотменим елемент в проектите на водещите архитекти и дизайнери у нас и по света. Този позаб-равен материал непрекъснато търпи развитие и подобрение. Стъклените тухли имат херметически затворена кухина, образувана при съединяването на две стъклени пластини с дебелина на стъклото 6-7 мм. Тези тухли приличат по форма на обикновените, но вътрешността им наподобява съвременните стъклопакети. Намиращият се в сърцевината въздух придава на материала много добри термо- и звукоизолационни качества. Съществуват разнообразни възможности по отношение на размери, дизайн и цветове. Повърхността на тухлите може да е гладка, релефна, прозрачна, матова и цветна. Най-често се предлагат тухли с дебелина 7,5-10 см. Теглото на една такава тухла е около 2,5–4,3 кг. Формите са обикновено квадратни или правоъгълни, но има и триъгълни, ъглови и дори кръгли.
Благодарение на функционалните си характеристики стъклените тухли са сред строителните материали с многостранно приложение. Комбинацията от отлични пожарозащитни качества, шумопоглъщащи и термоизолационни свойства, устойчивост на удар и прозрачност правят стъклените тухли необходим елемент в съвременната архитектура.
Иновациите в тази сфера вече позволяват тези продукти да осигурят светлопреминаване до 80% за безцветните и 50–70% за цветните и матовите тухли. Това позволява да използвате максимално достъпната дневна светлина, а в някои случаи дори да спестите слагането на прозорец. Степента на прозрачност може да се контролира чрез разнообразие от особености на стъклото. Тухлите от сатинирано стъкло например могат да се използват като бариера за нежелани погледи, създавайки уединеност в преграденото пространство. Призматичните повърхности на тухлите провеждат светлината, без да предизвикват силен блясък.
Къде обаче е приложението на съвременните стъклени тухли? Те се използват основно за изграждане на неносещи стени – вътрешни и външни. Такива стени са много подходящи за промишлени и други сгради, където е необходима много светлина и в същото време не трябва да се поставят обикновени прозорци. В химическите заводи например агресивното въздействие на различни вещества може да разруши рамките на прозорците.
От тези тухли се изграждат също подове, тавани, покриви, навеси, мансарди, зимни градини и други. Съществува група закалени паважни стъклени тухли, разработени за полагане на подове и съответно на тавани.
Не на последно място е употребата на подови стъклени тухли в жилища на няколко нива, с което се постига модерен и шикозен дизайн на дома. Тук осветлението на помещенията допълнително се осигурява чрез проникване на светлината отгоре или отдолу.
Интерес представляват и стъклените плочи, които се вграждат в тротоарите пред магазини и заведения. Тук те удачно се комбинират с осветителни тела под тях, светещи с различни цветове.