Наука

Системите от стъкло и неподозираните висоти на комфорта

Системите от плъзгащи се стъкла са част от концепцията на много луксозни и модерни постройки, поради това че позволяват по-голямо пространство и използваема част на помещенията. Създава се естествена красота на външността на сградата. Отвътре пък нищо не дразни окото, остава само насладата от панорамната гледка. Освен това се осигурява перфектна звуко- и топлоизолация. Няма прах, няма конденз и студ.
На пазара се предлага голямо разнообразие от цветове както на носещата алуминиева рамка, така и на стъклата. Формата на балкона е без значение, системата от стъкло може да се постави навсякъде. Предпазните четки на системата и прозрачните силиконови фитили дават възможност за изолация на топлина, прах, шум.
Темперирано (закалено) стъкло се произвежда чрез топлинна обработка на плаващо стъкло. Материалът се разрязва до необходимия размер и всички обработки (като полиране на ръбовете или пробиване на отвори) се извършват преди закаляването. Стъклото се поставя в пещ, която го нагрява над точката на закаляване от
700 °C. След това то бързо се охлажда с въздух. Схемата на охлаждане може да се види при наблюдение с поляризирана светлина. Темперираният продукт обикновено има якост, шест пъти по-висока от тази на обикновения. Той се използва в елементи без рамки (например като врати без рамки) и за конструктивни цели. Това стъкло се смята за по-малко рисково от обикновеното поради по-високата си якост.
Ламинирано стъкло пък се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено плаващо стъкло с пластмасов вът-решен слой от поливинил бутарил (PVB). PVB се поставя между елементите, които след това се нагряват до около 70 °C и преминават през валцоване, за да се извадят остатъците от въздух и да се създаде първоначална връзка. Междинният слой задържа двата пласта, свързани дори след счупването им, и високата му якост предот-
вратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Бронираните панели, направени от дебело стъкло и няколко междинни слоя, може да достигнат 50 мм дебелина. Друго свойство на PVB е, че подобрява звукоизолиращите свойства на материала чрез демпферния ефект и освен това спира 99% от преминаващата ултравиолетова светлина. Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания. Типично приложение на продукта са витрините на магазини и прозорците на автомобили.

Защо стъклен балкон?

Няма конденз
Предпазва от дъжд, сняг, вятър и прах
Красива панорама
Няма ненужни алуминиеви или пластмасови рамки
Балконът или верандата се използват целогодишно
Използвани са темперирани или ламинирани стъкла, осигуряващи безопасност и сигурност
При извънредни случаи на счупване на стъклото то се начупва на малки парченца и не е опасно за околните
Балконът става сигурна пречка от влизане с взлом
Архитектурна стойност