Наука

Плаващи соларни панели през 2012 г.


В момента много от соларните системи на пазара имат 2 основни недостатъка - те изискват огромни площи земя, за да бъдат изградени, а разходите, свързани с производството и поддръжката, са високи. Нова технология е на път да преодолее тези недостатъци, както и много други. Това са плаващи слънчеви електроцентрали.
Разработена от френско-израелски партньори, тази иновативна соларна технология въвежда нов образец в производството на енергия. Слънчевата енергия играе важна роля в световен мащаб за намаляване на парниковите газове, като се смята за чиста енергия и е ефективен източник на електроенергия. Въпреки това има пречки за разширяването на този сектор.
Прототип на тази технология е вече проектиран и се очаква да влезе в действие през септември 2011 година. Тестовете ще се провеждат в Кадараш - изследователски център в южната част на Франция. Прототипът ще работи в период от девет месеца, като ще се оценяват характеристиките на системата и производителността й в зависимост от сезонните промени и различните нива на водата. Членовете на изследователския екип смятат, че до юни 2012 г. ще имат нужната информация, която им е необходима, за да пуснат технологията на пазара.
След решаването на въпроса за пространството екипът също се зае с проблема с разходите. „Това звучи магически - да се комбинира слънце и вода за производство на електроенергия, но също трябва да се докаже, че технологията притежава финансова логика в дългосрочен план“, обясняват създателите на проекта. Те са успели да намалят разходите, свързани с прилагането на технологията по два начина. Първо те намаляват количеството на соларните клетки благодарение на система за концентрация на слънчевата енергия, която е основана на използването на огледала. На второ място екипът използва творческа охладителна система, която употребява водата, върху която соларните панели плуват. Благодарение на този ефективен охлаждащ метод се използват фотоволтаични системи със силициеви соларни клетки, които имат проблеми с прегряването и се нуждаят от охлаждане.
Екипът работи също върху въздействието на технологията върху околната среда. Технологията позволява проникването на кислород във водата. Тази функция осигурява достатъчно кислород на подводния свят. Д-р Касел от екипа на проекта обяснява: „Една от целите е да се следят отблизо възможните ефекти на тази технология върху околната среда. Предварителна проверка показва, че технологията не оказва отрицателно въздействие върху качеството на водата, флората и фауната.“