Доц. д-р инж. Венцислав Стоянов: Със съдействието на КСБ отговаряме на високите изисквания на строителния бизнес

Университетът създава прекрасни специалисти за родната индустрия

Прочетена: 117

Георги Сотиров

Доц. Стоянов, Строителният факултет на ВСУ „Любен Каравелов” има нови специалности. Разкажете ни по-подробно за тях.

Наистина можем да се похвалим с включването на няколко нови специалности както в бакалавърската, така и в магистърската образователна и квалификационна степен. Задачата ни е да обучаваме студенти в областта на строителното инженерство. Съвременните изисквания на бизнеса, с който сме в много тесни връзки благодарение на Камарата на строителите в България (КСБ) и на вестник „Строител“, налагат по-тясна специализация на инженерно – управленския персонал. За да отговорим на търсенията на нашите колеги от строителните фирми, и с тяхното активно участие, създадохме и акредитирахме в Националната агенция по оценяване и акредитация няколко специалности. В бакалавърската образователна и квалификационна степен това са „Строително инженерство“ и „Строителен мениджмънт“, в едностепенната магистратура след средно образование – „Строителни конструкции“ и „Технология и управление на строителството“, а като магистърски обучения след завършено висше образование – „Технология и управление на строителството“, „Строителна геоекология“ и „Фасаден инженеринг“.

Новите специалности дават квалификация „Строителен инженер“ – разликата е към коя област има афинитет младият човек. Ако кандидат-студентът желае да реализира кариера в областта на проектирането, то тогава предложението е „Строителни конструкции“ като магистърски курс на обучение или „Строително инженерство“ с бакалавърска образователна степен. Ако бъдещият колега чувства по-близка работата на строителя – то за да отговорим на неговото желание в пълна степен, предоставяме специалностите „Строителен мениджмънт“ – бакалавър и „Технология и управление на строителството“ – магистър.

Искам да изразя голямата си благодарност към колегите от КСБ, с чиято помощ успяхме да направим балансиран Учебен план, който да отговори едновременно на високите очаквания на строителния бизнес за качествено обучение на управленския състав, а от друга – да се съобразим с нормативните изисквания, свързани с възможността всеки випускник на нашето училище да може да се реализира и като проектант-конструктор, независимо от специалността, която е завършил.

На 18 октомври тази година се навършват 80 години от създаването на ВСУ „Л. Каравелов“…

Да, с голямо вълнение очакваме събитието. Нашето училище има много дълга история. Като резултат от дейността му можем да проследим в годините поредица от изключителни строежи, изградени от наши възпитаници. С гордост споменавам, че собственици на компании – членове на КСБ, а и в ръководството на Камарата, някога са били наши студенти.

Използвам случая да поздравя всички завършили нашето училище, всички бивши и настоящи преподаватели с „Честит празник! Честит юбилей”! И нека нашите бивши студенти не ни забравят. Знам, всеки пази в сърцето си частица от училището, и винаги, когато чуе името му, нещо приятно трепва у него.

За жалост, недостигът на ресурси не ни позволява да поддържаме прекрасната си материална база така, както бихме искали. Ние имаме уникалния шанс да притежаваме пълнокръвен кампус. В тази връзка се обръщам към всички, които са се докоснали до нашето училище, да се включат в инициативата за обновяване на ВСУ. Организирана е дарителска кампания, в която могат да участват всички – с финансови средства или вземайки участие в строително-ремонтните работи. Имаме огромното желание на 18 октомври 2018 г. да посрещнем своите бивши и настоящи студенти в едно обновено учебно заведение.

Били сте близо 10 години в системата на ГУСВ като строителен офицер. Как Ви повлияха те?

Считам, че пътят ми на инженер – строителен офицер, беше определящ за изграждането ми като характер, за оформянето ми като специалист в областта на организацията и управлението на строителството. Веднага след като завърших висшето си образование, бях изпратен в помощ на моите колеги при изграждането на много отговорен обект за онова време – Италианският лицей в кв. „Горна баня“ в столицата. Имах късмета да се уча от чудесни наставници на сложната работа на ръководителя. Зад гърба си като технически ръководител имам и два шестнадесететажни жилищни блока по метода „едроплощен кофраж”. Благодарен съм на доц. д-р инж. Берберов, който ми даде куража да стартирам кариерата си на преподавател.

Водите лекции в областта на организацията и управлението на строителството и в двата факултета – на бъдещите строителни инженери и на бъдещите архитекти, както и на изучаващите уникалната за страната специалност „Строителство и архитектура на сгради и съоръжения“. Няма да питам къде е по-интересно да преподавате, а какво стана тази година с кандидатстудетската кампания?

Болезнена тема за всеки колега, който преподава в някой от инженерните университети у нас. Моите наблюдения през последните двадесет години са, че интересът към строителните специалности винаги е нараствал с възхода на сектора. Сега се наблюдава една аномалия според мен. Въпреки че в момента отрасълът е във възход и тази индустрия е една от водещите в страната, непрекъснато намалява броят на желаещите да изучават строителната наука.

Доц. д-р инж. Стоянов, остава ли Ви време за наука извън административната работа и преподавателските ангажименти?

За жалост, времето за чиста наука е малко. Разбира се, и аз като всички мои колеги, се опитвам да бъда на високото ниво, което се очаква от нас, за да предоставим най-новото, съвременното знание на студентите.

На първо място, като лична цел съм си поставил включването на учебни пособия по „Организация и управление на строителството”. На второ място, се опитвам да бъда максимално полезен на своите четирима докторанти, на техните научни изследвания и публикации.

Изпълнявате ли дейности по програмата „Еразъм +“?

Нашето училище поддържа активни контакти с над 16 университета по „Еразъм+“. Осъществяваме активен обмен на студенти, преподаватели и служители. Всяка година в Строителния факултет на ВСУ „Л. Каравелов“ се обучават студенти от различни висши училища на Европа. За пети път посрещнахме група френски студенти от университета в Реймс за провеждане на преддипломни проекти в рамките на четири седмици. Те успешно защитиха своите разработки пред специализирана комисия и се завърнаха удовлетворени от качеството и нивото на преподавателите в нашето училище. До момента за следващия семестър имаме молби на студенти от учебни заведения в Страсбург, Варшава, Краков, Търнава, Реймс и други, които искат да реализират своя обмен по програмата „Еразъм+“, впечатлени от разказите на своите колеги, които вече бяха в нашето училище. В последните няколко месеца подписахме договори за сътрудничество по програма „Еразъм+“ с университета „Ълстър” в Северна Ирландия и с университета в Търнава.

Продължава, разбира се, и успешното обучение на студенти от Република Турция, което вече е традиционно в нашето училище. ВСУ „Любен Каравелов“ е едно изключително добро училище, даващо прекрасни специалисти за родната строителна индустрия, пазейки традицията на осемдесетгодишната си история.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.08.2018. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.