Доц. д-р инж. Милена Кичекова: Стремим се да подготвяме кадри, които са необходими на работодателите

Студентската лаборатория „Варна – град за хората“ вече е факт

Прочетена: 290

Георги Сотиров

Доц. Кичекова, ВСУ „Черноризец Храбър“ е най-големият частен университет в България. Като утвърден академичен център, който съчетава обучението на български и чуждестранни студенти, как започвате новата учебна година? С достатъчно или не на брой първокурсници? С нови специалности?

Бих искала да използвам случая да пожелая на студентите и преподавателите на Варненския свободен университет една много успешна учебна година. Започваме новата академична 2018/2019 г. с достатъчен брой първокурсници както в основната за катедрата специалност „Строителство на сгради и съоръжения“, така и в специалността „Пожарна безопасност и защита на населението“. За последните няколко години въпреки последиците от демографската криза приемът във ВСУ „Черноризец Храбър“ е устойчив и броят на кандидат-студентите ни не намалява.

Определено това е добра тенденция, еднозначно показваща, че качеството на образованието, което предлагаме, е търсено и разпознаваемо.

Всъщност започваме учебната година и с много нови предизвикателства, защото динамиката на времето изисква от нас да бъдем отговорни към процесите в обществото и да предлагаме различни възможности за кариерно развитие. Един от най-новите проекти, по които Варненският свободен университет работи, е „Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“, който обхваща серия от иновативни програми – „Кръгова икономика“, „Предприемачество“, „Киберсигурност“, „Интелигентни системи за сигурност“, Data Science. Част от този проект е и програмата за следдипломна квалификация „Дигитални технологии в строителството“, която ще се реализира в партньорство с Политехника ди Милано (Италия), Университета Хонджинг в Нингбо (Китай) и Техническия университет в Делфт (Холандия). Програмите предлагат бизнес ориентирано обучение в партньорство с български и чуждестранни научни и бизнес организации; знания и умения за създаване на бизнес анализи, софтуерни решения и програмно осигуряване при кибератаки, аварии и бедствия.

Проектът е фокусиран върху разширяването на партньорската мрежа на университета и привличането на бизнеса в образователния процес. Усилията ни са насочени към изграждането на нов модел на мислене в области, като икономика, предприемачество, архитектура и строителство, дигитални технологии, дизайн. Сред основните цели са създаване на споделено пространство за цифрово образование, изследвания и технологичен трансфер; изграждане на работещи отношения между университетите, бизнеса, неправителствените организации и държавните структури за реализация на плана за цифрово образование; създаване на добавена стойност и на човешки капитал за осъществяване на цифровата трансформация; мултипликация на ефекта от използването на ресурси за цифрова трансформация.

Има ли връзка между устойчивия прием и работата Ви с учениците от професионалните гимназии по строителство?

Един от най-големите ни успехи в тази посока е състезанието Varna Spaghetti Engineering. Всяко следващо издание на надпреварата доказа, че това е най-успешният формат за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора и сближаване и приемственост между образование и бизнес, за развиване на творчество и креативно мислене на новото поколение строителни инженери и архитекти. Като организатор и домакин на това изключително със своя новаторски дух състезание катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ успява да събере на едно място и да обедини усилията на ученици, студенти и професионалисти за създаването на уникални конструкции от спагети.

Именно това е важно за нас – да работим с младежите, като провокираме тяхната креативност и едновременно с това развиваме интереса им към строителството и инженерните науки. Учениците усещат университетската атмосфера, изпълняват поставената задача заедно със студентите и преподавателите и така по-лесно правят своя информиран избор на висше училище и специалност.

Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Архитектурния факултет е наследник на катедрата „Морски и строителни науки“ на Учебно-научен комплекс „Технически науки“, основана през далечната 1995 г. За изминалото време Ваши възпитаници се утвърдиха като търсени професионалисти, които работят като строителни инженери на най-отговорни обекти навсякъде в страната.

За тези години се промениха много неща – и в професията на строителните инженери, и на специалистите по пожарна безопасност, и в начина, по който ги обучаваме. За нас е много важно последното да бъде съобразено с изискванията на строителния бранш. Варненският свободен университет е първият, който прие предизвикателството да изведе образованието от рамките на теорията и да даде максимума от практически умения в областта на архитектурата, дизайна, строителството и пожарната безопасност. Наред с учебната дейност преподавателският състав на Архитектурния факултет ангажира студентите с множество конкурси, пленери, творчески работилници, семинари и конференции, където могат да реализират своите оригинални идеи и да подпомогнат бъдещата си професионална реализация. Възпитаниците ни придобиват богато портфолио от сертификати за допълнителни професионални знания и умения, те могат да разширят своя опит и чрез участие в програмите за студентска мобилност „Еразъм +” и в различни практики в партньорски институции в цяла Европа.

Мисля, че успехите на нашите възпитаници говорят сами по себе си. Стремим се да подготвяме кадри, които са необходими на работодателите, затова сме в непрекъснат диалог с тях.

Научните Ви интереси са свързани с архитектурно-художественото осветление, но сте ръководител на катедрата, която обучава бъдещите строителни инженери.

Няма противоречие в това. Изграждането на осветителните системи е част от инженерно-техническите процеси в строителството. Светлината оказва въздействие върху архитектурната форма и това разкрива още един от аспектите в работата на строителните инженери, развива усет за естетика на пространството, нещо, на което се опитвам да уча моите студенти. Знаете ли, научният интерес е едната страна, а другата е да правиш това, което харесваш и работата да ти позволява да бъдеш не само прагматичен, но и креативен, мисля, че няма нищо по-хубаво от това.

Докъде стигнахте с проектите на студентската лаборатория „Варна – град за хората“?

Студентската лаборатория „Варна – град за хората“ вече е факт, тя работи под патронажа на световно известния датски архитект и урбанист проф. Ян Геел, доктор хонорис кауза на ВСУ „Черноризец Храбър“. Проектите, които студентите разработват, са в подкрепа на качествената градска среда и създаването на публични пространства, адаптирани към потребностите на хората.

В края на миналата година бяха представени предложения за естетизация на градската среда. Студенти по архитектура и дизайн на Варненския свободен университет създадоха проекти, които показват как някои възлови места във Варна могат да бъдат преобразени. Обект на разработките са Червеният площад, градинката зад цветния пазар „Чаталджа”, пространствата около жп гарата, пред храм „Св. Петка” и зад Съдебната палата, Трета буна на варненския плаж и други възлови места в морската столица.

Работим в партньорство с община Варна и районните кметства. Една от основните дейности на лабораторията е генериране на проектни предложения за най-неглижираните обществени места в града. В концепцията на лабораторията е заложено разработването на креативни и иновативни проекти за Варна от студенти и преподаватели, които да бъдат предоставени на общината за реално изпълнение.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.09.2018. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.