Откриха новата учебна година в УАСГ

Прочетена: 187

Георги Сотиров

Най-старото висше техническо училище у нас – Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), откри 76-ата си академична година. По традиция началото на новата учебна 2018/2019 г. бе дадено в зала „Максима”. Домакин беше ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков. На церемонията присъстваха инж. Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Петър Николов, зам.-министър на образованието и науката, инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, ректор на ВСУ „Любен Каравелов”, проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, председател на УС на Българската минно-геоложка камара, инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на Националния клуб на строителите ветерани, и др.

Проф. Иван Марков подчерта, че интересът на младите хора към специалностите, които се изучават в УАСГ, не намалява. „За 76-и пореден път ние посрещаме нови хора в залите и лабораториите на храма на архитектурната и строителната наука.

Защо храм? Защото всичко, което Ви заобикаля – жп линии, магистрали, летища, язовири, ВиК системи – е построено от наши възпитаници. Сградите, градоустройствените планове на населените места, тунелите и мостовете са дело на Вашите предшественици. Гордейте се с тях!”, посочи проф. Марков и допълни, че през годините много от завършилите УАСГ са оставили своя почерк и в редица държави по света.

„Ще се готвите за едни от най-великите отрасли на икономиката – строителството и архитектурата. Бъдете достойни последователи на строителите на съвременна България”, призова първокурсниците инж. Валентин Йовев и отбеляза, че е горд възпитаник на Университета по архитектура, строителство и геодезия. На свой ред проф. Борислав Борисов обърна внимание на факта, че УАСГ и ВСУ са двете единствени висши държавни училища, които готвят специалисти по едни от най-важните направления за развитието на страната.

Инж. Светослав Глосов също поздрави академичното ръководство по повод началото на учебната година и пожела на първокурсниците успешно следване. Той подчерта, че професиите, които ще усвояват в УАСГ, са най-древните, но и най-съвременните в света.

По време на церемонията инж. Виктор Шарков връчи поздравителен адрес на проф. Иван Марков от името на инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България. „Приемете моите и на УС на КСБ поздравления по случай началото на учебната година. УАСГ е пример за обучение на млади хора, доказващи се на пазара на труда като отлични професионалисти, които строителните фирми очакват в редиците си. Пожелаваме на Вас и всички студенти и преподаватели успешна работа, изпълнена с много радост и удовлетворение. На добър час!”, се казва в адрес от инж. Терзиев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.09.2018. Категория Наука. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.