ВСУ „Любен Каравелов” отбеляза своя 80-годишен юбилей с научна конференция с международно участие и празничен концер

Прочетена: 185

Георги Сотиров

С „XVIII международна научна конференция по строителство и архитектура ВСУ‘2018“ започна тържественото отбелязване на знаменателната 80-годишнина на висшето училище. В своето обръщение към гостите и участниците в юбилейната конференция ректорът на ВСУ проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов запозна присъстващите с историята на учебното заведение и представи официалните гости. Проф. Борисов обърна специално внимание на Камарата на строителите в България като почетен съорганизатор на тържествата и специално на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, който също е завършил висшето си образование във ВСУ „Любен Каравелов“.

Със съдействието на Камарата през лятото на 2018 г. беше извършен голям ремонт на Културния дом
на училището и на залата, в която се проведе юбилейната конференция.

В деловия президиум бяха заели своите места доц. д-р худ. Александра Иванова, декан на Архитектурния факултет, доц. д-р инж. Венцислав Стоянов, декан на Строителния факултет, проф. д-р инж. Дончо Партов, почетен председател на Организационния комитет, инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, и акад. Ячко Иванов, председател на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ).

В Международния научен комитет за отбелязване на юбилея видяхме имената на учени със световна известност, често гостували и на страниците на в. „Строител”. Сред тях са проф. д.т.н. инж. Константин Казаков, проф. д.т.н. инж. Теодор Рошавелов, проф. д-р инж. Димитър Назърски, акад. проф. д.т.н. инж. Ячко Иванов. В него са и известни преподаватели и учени от Русия, Чехия, Полша, Македония, Словакия, Португалия, Белгия, Италия, Румъния, Сърбия, Германия, Австрия, Турция, Босна и Херцеговина. Научната конференция беше открита от доц. д-р инж. Анита Хандрулева, зам.-ректор на ВСУ и председател на Организационния комитет за отбелязване на годишнината.

В училището се обучават не само студенти от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, но и от малките населени места. За тях са осигурени общежития, учебни аудитории, ателиета за творческа работа, библиотеки, компютърен център, спортен комплекс в паркова среда и много други обслужващи помещения. След дипломирането си
младежите намират много добра професионална реализация
– в областта на строителството, в проектирането, публичната администрация, консултантската дейност и др.

 

ВСУ „Л. Каравелов“ като специализирано държавно висше училище си е поставило дългосрочни цели за успешно бъдещо развитие в условията на редица нови предизвикателства, наложени от променения национален и международен контекст на висшето образование в направление „Архитектура, строителство и геодезия“. Единствено и само в това научно и образователно направление ВСУ се е развивало през целия 80- годишен период на своето съществуване.

Стратегията за подобрение на висшето образование в България с набелязаните цели, задачи и мерки за хармонизация с европейските стандарти се отразява пряко на стратегията във ВСУ. Училището подобрява своята конкурентоспособност, улеснява мобилността в традиционните за него специалности на архитектурното и инженерно-строителното образование.
„ВСУ „Л. Каравелов“ е сред водещите в страната.

Възпитаниците му работят успешно навсякъде по света. Те строят най-отговорни и сложни обекти и разнасят славата на българския строителен гений“, подчерта в приветствието си от името на БАН и НТССБ акад. Ячко Иванов. Към неговите думи се присъединиха и присъстващите гости от водещите европейски университети по строителство и архитектура.

ВСУ навлезе в юбилейната година като продължител на дългогодишни инженерни традиции и историческа специфика на образованието в сектор „Строителство“, в което си поставя новите цели за своето бъдещо развитие. Само ще припомним, че за периода на съществуването си училището е дало образование на повече от 5000 специалисти, от които над 300 чуждестранни граждани. Всичките дипломирани инженери и архитекти днес
разнасят у нас и по света чрез работата си славата, успехите и днешните възможности на ВСУ
следствие на 80 години традиции в образованието и подготовката на кадри за бранша.

Вечерта в Централния военен клуб се състоя и празничен концерт, преди който бяха прочетени поздравителни адреси от името на Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Благодарение на придобитите знания завършилите висшето училище имат големи възможности за реализация в широк кръг от дейности в областта на строителството”, се казва в
поздравителния адрес
на КСБ,

подписан от председателя на УС инж. Илиян Терзиев. „Възпитаниците на ВСУ „Любен Каравелов“ са заели трайно място в строителния бранш, сред тях са някои от най-уважаваните и авторитетни мениджъри на компании, доказали се инженери у нас и в чужбина, ръководители на различни нива в държавния и частния сектор, преподаватели във висши и средни училища, научни работници и др.“, се посочва още в адреса.

„Вие и представители на академичния състав на ВСУ гостувате с
авторитетна позиция в изданието на КСБ

и заедно информираме нашите читатели за проектите, достиженията и новостите във Вашето училище. Бихме искали да Ви уверим, че винаги сте добре дошли на страниците на вестника.

Надяваме се, че ползотворното ни сътрудничество ще продължи и в бъдеще”, се отбелязва в поздравителния адрес до проф. Борисов от в. „Строител”, подписан от инж. Пламен Пергелов, председател на Съвета на директорите на „Вестник Строител” ЕАД, и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на вестника и ПР на КСБ.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.10.2018. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: