Наука

Висшите училища откриват новата учебна година

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев участва в церемонията на ВСУ „Любен Каравелов”

С официална церемония Висшето строително училище „Любен Каравелов“ откри новата учебна година. Предвид епидемиологичната обстановка в страната тържеството се проведе в двора на кампуса. На импровизираната трибуна наред с академичното ръководство – ректора на ВСУ проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, зам.-ректора доц. д-р инж. Анита Хандрулева, деканите на Архитектурния факултет доц. д-р арх. Александра Иванова и на Строителния факултет доц. д-р инж. Венцислав Стоянов, беше и председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, който е възпитаник на висшето училище и член на Съвета на настоятелите на ВСУ. На събитието присъстваха още инж. Николай Станков, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, д-р инж. Иван Каралеев, председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, проф. арх. Тодор Булев, председател на УС на Съюза на архитектите в България, Ангел Стефанов, кмет на столичния район „Овча купел“, както и студенти и граждани.

В приветствието си проф. Борислав Борисов подчерта, че училището продължава своите над 80-годишни традиции в подготовката на строителни кадри. „През 2020 г. се отбелязаха 100 г. от учредяването на уникалната Трудова повинност при управлението на министър-председателя Александър Стамболийски. Опи­тът на тази структура впоследствие се ползва от различни държави. У нас първо се създава школа за подготовка на трудови офицери, която след това се развива до висше училище и формира кадрите, изградили всичко онова, което днес виждаме в страната“, заяви ректорът.

По думите му рейтинговата система на всички университети по отношение реализацията на кадрите с висше образование поставя ВСУ „Л. Каравелов“ на едно от най-престижните места в България. „Не е случайно, че водещите строителни компании са собственост или са управлявани от възпитаници на ВСУ“, изтъкна проф. Борисов.

Инж. Николай Станков прочете поздравителен адрес от името на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Страната ни се нуждае от висококвалифицирани и трудолюбиви кадри в областта на архитектурата и строителството, за да продължи да развива своя модерен облик, към който всички ние се стремим. Работете всеотдайно, бъдете дръзки и упорити в търсенето на нови знания, като преодолявате смело предизвикателствата пред Вас“, се казва в адреса.

Инж. Илиян Терзиев също поздрави студентите и академичното ръководство по случай началото на учебната година. „За първи път прекрачих прага на ВСУ през 1975 г. и успешно се дипломирах през 1979 г.“, каза той. „Учете се, вървете напред с огромното предимство, което Ви дава този университет – подготовката, която ще получите тук, е много по-висока, задълбочена и отговорна, отколкото в сродните училища. Учете сериозно, строителният бранш Ви очаква“, завърши инж. Терзиев.

След тържествената част беше открит и модернизираният спортен комплекс на ВСУ, който по думите на проф. Борисов е изключително съоръжение, което може да се сравнява единствено с базата на Националната спортна академия. Той припомни, че с помощта на фирми, членове на КСБ е ремонтирана и голямата зала на училището, и фоайето на Ректората.