Наука

Инж. Даниела Симеонова, директор на ПГСАГ „Кольо Фичето” - Бургас: ПГСАГ в Бургас е в челната петорка на най-желаните училища

Много добре си партнираме с Камарата на строителите в България

Инж. Симеонова, ПГСАГ „Кольо Фичето“ в Бургас е сред най-елитните професионални гимназии не само в морския град, но и в страната. Особено търсени сте за професионална подготовка на кадри за строителния бранш. На какво се дължи това?

Факт е, че професионалните гимназии рядко биват наричани елитни. По времето на социализма се смяташе, че елитни са само езиковите учебни заведения, затова амбициите и стремежът на родителите тогава са били да насочат децата си именно там. Професионалното образование е било подценявано през годините, през които е популярна поговорката „учи, за да не работиш“. Мисля, че и днес то се подценява донякъде.

Сега вече знаем, че независимо учим ли или не, трябва да работим. Само че когато си учил, работата вече е на друго ниво, перспективата пред теб е много по-голяма. Всички съвременни професии са свързани с компютърни програми, с високи технологии. Учениците, които са предпочели образованието, което дава нашата гимназия, имат едно голямо предимство – завършват със свидетелство за професионална квалификация и могат да започнат работа в целия Европейски съюз.

Езикът е богатство, но език можеш да научиш навсякъде, можеш да го овладееш и паралелно с професионалното образование и тогава ще имаш двойно богатство. Може би съм пристрастна, но все пак целият ми път като учител, зам.-директор, директор е преминал тук, в ПГСАГ „Кольо Фичето“. Първо, докато беше техникум, по-късно – професионална гимназия.

Не я обичам тази дума елитна, но е факт, че нашата гимназия е една от най-предпочитаните в града. Още през 2014 г. влязохме в петорката на най-желаните училища, където продължаваме да сме и до момента. Практическото обучение е силно застъпено при нас, стажовете в строителни фирми са реални. Много добре си партнираме с Камарата на строителите в България. КСБ подпомага провеждането на професионалните състезания, дава стипендии на нашите отличници и се отзовава винаги когато имаме нужда.

Стремим се и мисля, че се получава да не бъдем само учители, но и приятели на децата. Имаме много извънкласни дейности, спортните отбори на ПГСАГ „Кольо Фичето“ винаги са на челни места в междуучилищните и междуградските състезания. „Кръжоците“, както ги знаем от едно време, са прекрасно място не само за уплътняване на свободното време, а и за сплотяване на възпитаниците ни. Ученическият ни съвет е много деен, на всички празници организира събития, благотворителни инициативи. Христо Ботев е казал, че преди всичко трябва да сме човеци, а след това – българи и патриоти. Винаги казвам на нашите ученици, че на първо място трябва да се стремят да бъдат добри хора, а всичко останало е последствие.

 

Успешно ли приключи подборът и приемът на ученици след седми клас? Трудно ли се влиза в специалностите „Строителство и архитектура”, „Водно строителство”, „Геодезист”, „Техник озеленител”?

Да, можем да се похвалим с чудесни резултати. В последните години нашият прием се запълва още на първо и второ класиране. Не стигаме до трето, защото нямаме свободни места. Най-желана и с най-висок минимален бал е специалността „Строителство и архитектура“. Тази година минималният бал за прием е равен на този в Английската гимназия. Сред професионалните гимназии сме на второ място – на първо традиционно е Търговската гимназия, след нея сме ние със „Строителство и архитектура с английски език“. За геодезията също се изисква висок бал, после са водното строителство и техник озеленител.

Последната специалност е с най-нисък минимален бал, но считам, че тя е доста подценявана, а е наистина много перспективна като професия. Нашите ученици са традиционни победители в състезанията по озеленяване и цветарство. Тази паралелка е единствената с подобен профил в цяла Югоизточна България. Градовете все повече залагат на зелените пространства, нуждаят се от грамотни озеленители, а без творенията на цветарите не минава нито едно тържество.

 

За първи път в Бургас стартира специалността „Брокер недвижими имоти“. Заради сериозния обем жилищно строителство по морето ли решихте да въведете подобно обучение? Разкажете по-подробно.

Липсата на подготвени специалисти ни провокира да стартираме обучение в тази специалност. Разработили сме я съвместно с водещи брокерски агенции, те признават колко им е трудно да намират кадри, които да съчетават много качества – и да разбират от строителство и стъпките на строителство, и от търговия, и от психология, да имат добри комуникативни умения. Много пъти на техни форуми, посветени на недвижимите имоти, се е коментирал въпросът, че брокерът трябва да бъде ако не държавно регулирана, то поне лицензирана професия, че не може всеки да стане брокер ей-така, от нищото, без да е преминал специално обучение. Защото в момента точно така се получава и няма да е пресилено да кажа, че всеки от нас в един етап от живота си е срещал „брокер“, който няма елементарна подготовка.

Амбицирани сме да променим общественото мнение за брокера – че това е един ненужен посредник, който само взима комисиона. В цял свят брокерът е добър съветник, който защитава интересите на своя клиент и го превежда внимателно през всички стъпки на наема, покупката, продажбата, съветва го, отказва го, ако трябва. По време на обучението силно застъпена е практическата страна. Това е дейност, която дава голяма свобода – включително и в работното време, това е разнообразна динамична професия с перспектива за добри доходи.

Създадохме и видео представяне на специалността, качено е в сайта ни, до този момент е гледано хиляди пъти. Интересът към нея беше много голям още като я стартирахме, а минималният бал се качва всяка година. Това доказва, че сме на прав път.

 

Реализацията на Вашите възпитаници в строителните фирми е гарантирана, но някои продължават да учат висше образование в университетите по строителство, архитектура и геодезия. Малко статистика в това отношение сигурно ще бъде от полза и за строителните мениджъри, а и за държавата?

За последните три години нашите данни сочат, че близо 20-30% от завършилите избират да продължат висшето си образование в областта на строителството. 50% избират друго висше образование. Останалите отиват да работят както в сферата на строителството, така и в други отрасли.

Любопитна тенденция сред завършилите в по-предишни години е, че някои от тях, вече реализирали се като професионалисти в строителството – архитекти, инженери, ландшафтни архитекти, икономисти, се завръщат в гимназията като преподаватели. Повечето от колегите по професионална подготовка са именно бивши възпитаници и е прекрасно да работя с тях. Отличникът на випуск 2022 г. също заяви, че мечтата му е да се върне в своето училище като учител.

Миналата година
ПГСАГ „Кольо Фичето“ навърши 60 г. от създаването си. За тези години градът ни, а и околните курортни селища са създадени от възпитаници на тогавашния Строителен техникум. Това са големи предприятия, курортни комплекси, това са ученически бригади, облагородили областта по време на своите ваканции. Нашият град е съграден от ръцете на учениците на ПГСАГ „Кольо Фичето“.

Заснехме филм – „Строители на съвременен Бургас“, в който разказахме и показахме как е растял градът ни и как съдбата му е преплетена с тази на първите ученици, на следващите поколения… Безценни са техните спомени, във филма участват абитуриети от първия випуск, които споделят, че годините, прекарани в Строителния техникум, са най-хубавите в живота им. Бих искала и за днешните ученици да е така. Няма по-благодатна професия от тази на строителя, чийто труд е видим, защото остава и след него. Затова бих искала да завърша с думите на нашия патрон Кольо Фичето, с което изпращам всеки випуск – „Стройте не само за пари, а и за слава и чест на майстора“.