Новини

На 29 ноември ще се проведе международен форум „ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ – недвижимо културно наследство и енергийна ефективност“

На 29 ноември в София, Гранд Хотел Милениум, зала Шекспир, ще се проведе Международен форум „ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ – недвижимо културно наследство и енергийна ефективност“. 

 

Организатори на събитието са: Посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България (Сдружение на италианското предприемачество в България), Агенция CasaClimaКамара на Архитектите в България Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България, в партньорство с Национално сдружение на общините в Република България.

 

В откриването на събитието  ще вземат участие следните официални лица: Н.Пр. Джузепина Дзара, Посланик на Италия в София, Киара Петро, Директор на ИТА – Агенция в София, арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, арх. Здравко Здравков, Главен архитект на Столична община, Роберто Санторели, Председател на Конфиндустрия България, арх. Владимир Милков, председател на Камара на архитектите в България и Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България.

 

Събитието е посветено на темата за опазването на недвижимото културно наследство на една страна и поставянето му в новата, модерна рамка на енергийната ефективност. Специално за събитието пристигат от Италия специалисти от сферата, за да споделят дългогодишния италиански опит в опазване на недвижимо културно наследство, енергийната ефективност на историческите сгради и прилаганите материали и системи.

 

В рамките на дискусионен панел ще бъдат разгледани различните подходи за управление на паметниците на културата в Италия и България. В дискусията ще се включат представители на Министерство на културата на Италия, на Националния институт за недвижимо културно наследство на България, Главния архитект на Столична община, Агенция CasaClima Италия и Българския национален Комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

От българска страна Камара на архитектите и Камара на строителите в България ще представят като успешен пример в сферата стратегическия проект за създаване на образователен център за архитектурно-строителна реставрация в Брацигово.

За специалистите от сектора ще има панел, в който Агенция CasaClima Италия ще сподели италиански добри практики при реализиране на проекти за саниране на исторически сгради. Двама от италианските архитекти ще презентират подробно реализирани в Италия проекти, процесите на работа и финален резултат при саниране и запазване на облика на сградите. 

 

Акцент в представянето на Агенция CasaClima Италия, ще бъде енергийно обследване на сградата на Посолството на Италия в София и съответните стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да бъде реализиран проект за енергийна ефективност на сградата, която е със статут „паметник на културата”.

 

 

Форумът със своята еднодневна конферентна програма със специалисти от Италия и България се допълва от експозиционна част за фирми от сектора, за представяне на тенденции, материали и системи в сферата, с цел намиране на нови партньорства в България и Италия.

 

Форумът ще бъде закрит с нетуъркинг коктейл в приятната атмосфера на придружаващата изложба на арх. Белин Моллов „История и изкуство“, акварели на български исторически сгради.