Новини

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП: За 3 години имаме само 3% усвояемост по НПВУ, държавата трябва да поиска удължаване на срока заради форс мажор

„За 3 години имаме само 3% усвояемост по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и служебното правителство трябва да влезе в спешна комуникация с Европейската комисия, като се опита да обясни забавянето с форс мажор, защото имаше много честа смяна на правителства и политическа нестабилност, и да поиска удължаване на срока, в който може да се използва НПВУ“. Това коментира от Брюксел, в интервю специално за вестник „Строител“ евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

По думите му е ще е много трудно страната ни да се възползва напълно от парите по НПВУ, тъй като той е трябвало да бъде внесен през 2021г., а в момента сме 2024г. „Не виждам какви проекти на стойност 15 млрд. лв. можеш да напишеш за година и половина, какъвто е оставащият срок за реализацията им, да ги подадеш и изпълниш, а и да ги отчетеш“, изтъкна Новаков.

Евродепутатът открои още няколко проблема, пред които страната ни е изправена. Според последните данни, само 4% от отпуснатите средства по европейските програми от 2021 година насам са били усвоени, а програмите са тръгнали с твърде голямо закъснение.

Първо пред вестник „Строител“ Новаков сподели и новина от вчерашния ден - въпреки че през предишния програмен период България е била над средното ниво на усвояване в Европейския съюз, вече сме предпоследни. След нас е само Малта. „Фактът, че сме станали нетен донор на европейския бюджет, представлява сериозно предизвикателство за бъдещето получаване на европейско финансиране от страната ни“, коментира Новаков.

Повече четете в интервюто на Андрей Новаков в следващ брой на вестник „Строител“.