Наука

Пет екипа млади строители смайват с креативно мислене

Ученици от гимназията в София представиха своите идейни проекти по инициативата „Аз мога да строя“

Виолета Михайлова Пет екипа от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев” представиха своите идейни проекти в рамките на инициативата „Аз мога да строя” пред комисията от експерти: Красимир Милушев – ОП на КСБ - София, доц. д-р Владимир Щилиянов - ръководител на катедра „Парково и ландшафтно проектиране” в Лесотехническия университет и арх. Веселин Рангелов от същата катедра.

Два от екипите са изготвили проекти за павилион и традиционна къща, а три са се спрели на заданието „Съвременна модерна къща“.

Всички идеи смаяха присъстващите с иновативни трактовки на родни и източни традиции, където бетонните конструкции преливат в заобикалящата жива среда и обратното.

Децата от петте отбора за първи път застанаха пред публика. Въпреки това уверено визуализираха и защитиха проектите си. За своята смелост и креативно мислене те бяха високо оценени от журито. И пак от него получиха ценни препоръки за това как да направят работата си още по-успешна.

„Тази година ще има официална награда за ландшафтно оформление на проектите”, припомни директорът на професионалната гимназия инж. Доротея Дончева. Тя се обърна към децата с думите: „Днешната среща е голямо изпитание за вас. Оттук нататък вие трябва да представяте своите проекти в завършен вид. Бъдете убедителни в защитата на идеите си. Направете така, че всички да ви повярват. Нека видят, че извършеното е на високо професионално ниво. Накарайте наблюдателите да поискат да построят вашата сграда. Накарайте ги да се влюбят в нея.”

За възпитаниците на строителната гимназия зам.-директорът инж. Христина Любенова с вълнение разказа: „Нашите деца са талантливи и жадни за знания и имат потенциала да изработват амбициозни и интригуващи проекти. Изключително горди сме с техните постижения и вярваме в настоящите и бъдещите им успехи. Щастливи сме и от факта, че имаме възможността да работим съвместно с експерти от Камарата на строителите в България и Лесотехническия университет, защото нашите ученици черпят безценен опит от тях”.

„Свидетели сме на чудесна симбиоза между бизнеса в лицето на Камарата и младите специалисти от строителната гимназия. Отличен пример, който си заслужава да бъде последван”, отбеляза Ира Попова от ОП на КСБ - София.

Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев” е първото учебно заведение у нас, което подготвя специалисти в областта. Училището е основано през далечната 1909 г. с царски указ като в началото представлява клон на Първа мъжка гимназия, но скоро след това е обособено като самостоятелна школа. И привлекателността на учебното заведение нараства бързо, както и броят на желаещите да се обучават в него. Първите 21 строители и 9 земемери си тръгват с диплом от гимназията през учебната 1913 - 1914 г. От тогава до днес училището е проправило професионалния път на безброй специалисти. И помни само едно прекратяване на безценните занятия.

Това се случва през декември 1944 г. заради англо-американските бомбардировки над София. Пропуснатото време обаче е отучено. Любопитното за красивата сграда на гимназията, разположена на бул. „Евлоги Георгиев”, е това, че тя става дом на младите строители на 1 януари 1930 г. В нея и до днес се изучават специалности като строителство и архитектура, геодезия, водно строителство, транспортно строителство, парково строителство и др. А отдавна доказали се в областта възпитаници на строителното училище подпомагат дейностите на неговите нови кадри в инициативи като „Аз мога да строя”.

Красимир Милушев, ОП на КСБ - София: Това са къщите на бъдещето

Този вид взаимодействие между Камарата на строителите в България и учениците от специализирани учебни заведения в страната се превърна в традиция. И всичко стартира от Пловдив. С радост обаче искам да отбележа, че на финала в „Аз мога да строя” учениците от столицата винаги са сред първенците. Печеленето на овациите за тези деца се дължи на старите традиции на гимназията, на добрия преподавателски състав, на активното съдействие от страна на ОП на КСБ - София.

Проектите днес ме впечатлиха със смелост. Те се различават от традицията в сегашното българско строителство. Смятам, че това са къщите на бъдещето. Децата са с подчертано иновативно мислене. Над 65% от идеята в тези проекти е на учениците и едва 30-35% е на консултантите. И тези цифри са съвсем реални.

Днес беше първото представяне на проектите, които са на идейна фаза. И на база констатациите и дадените препоръки, екипите ще направят подобрения, преди да отидат на следващ етап. Достойно за възхищение е това, че те изготвят реални проекти. И някои от тях един ден ще влязат в изпълнение. Ако дори само един от 20-е проекта, които ще стигнат до финала, бъде реализиран - това ще е голям успех за учениците - едно страхотно постижение.

С огромно удоволствие участвам в тези събития. Процесът е изключително важен, приятен и зареждащ за мен. Независимо от многото ангажименти винаги намирам време, за да се срещна с децата, да разговарям с тях, да ги посъветвам.

Най-интересното е, че всички участници в „Аз мога да строя” след това влизат директно и с отличие в специализирани висши учебни заведения. Тези деца са нашите бъдещи колеги. Те ще създадат новите фирми и ще развиват строителството не само в България, но и по света.