Наука

Сглобяемите къщи – строителството на бъдещето

В Европа и САЩ сглобяемите къщи отдавна са се наложили на пазара. В Шотландия над половината от новостроящите се къщи са сглобяеми. През 2005 г. в Германия са построени над 10 хил. такива.
Пазарът на сглобяеми къщи в Германия възлиза на над 1,5 млрд. евро. През същата година Литва изнася дървен материал за тези жилища на стойност 300 млн. евро. Една сглобяема дървена къща излиза средно с 15-20% по-евтина, отколкото същите конструкции във Франция.
Българинът също постепенно започва да оценява предимствата им пред конвенционалното строителство, а те не са малко, като започнем от кратките срокове на изпълнение. Сглобяемите къщи може да бъдат монтирани на всякакъв терен, дори и върху слаб и неподходящ за монолитно строителство, защото конструкциите на този тип сгради са от 7 до 9 пъти по-леки от тези на традиционното строителство. Това дава възможност да се направи ивичен фундамент и плоча от лек цимент, без да се копае дълбока основа в земята. По-малкото тегло позволява да се строи в свлачищни райони или зони с високи подпочвени води. В България вече има изградени постройки върху плаваща платформа (язовир „Въча”). Заради по-гъвкавите връзки дървените къщи имат и по-висока степен на земетръсна устойчивост. Дървените сглобяеми къщи са сигурни, солидни и трайни, осигуряващи на собствениците си функционалност, пълна свобода на архитектурните решения и всевъзможни варианти за топлоизолация. Те съчетават най-добрите показатели на строителната физика и статика на конкурентни цени (с 8-9 пъти по-бързо строителство, 25% по-евтино от монолитното).
Екологичност
Екологичността на сглобяемите къщи е гарантирана от факта, че в изграждането им се използва само естествен дървен материал. За поддръжката също се използват само екологични материали. Един от тях е Resistol (шведско производство). Той е уникален консервант за обработка чрез потапяне, който не съдържа метали и осигурява защита на дървесината срещу поражения от насекоми, термити и гниене, помага да се защити както дървеният материал, така и околната среда. Към този факт добавяме и добрата топлоизолация и ниската инертност на външната конструкция, които позволяват бързото затопляне и охлаждане на помещенията с минимален разход на енергия. Учените са установили също така, че живеещите в къщи, изградени от дървени трупи, са предразположени към появата на алергии в много по-ниска степен, отколкото обитателите на конвенционалните жилища.
Гарантирана сигурност и по-добра защита от бедствия
Този тип сгради имат висока степен на сигурност. Използваните в панелите гипсови плочи или минерална вата, които са негорими и пожарозащитни материали, предпазват конструкцията от възникнали пожари. Ако въпреки всичко разгорелият се пожар е толкова силен, че достигне конструкцията (обикновено в нормални сгради това време е след 30 до 60 мин), идва ред на уникалните способности на дървото като конструкционен материал. А именно, то не променя носещата си способност при висока температура (за разлика от металите), в процеса на горене върху дървото се образува слой въглен, който рязко забавя горенето в дълбочина. С изненада откриваме, че тези конструкции се интегрират добре в среда с повишена влажност. При евентуално наводнение, водата, която облива тези конструкции, не попива в тях, тъй като влагоемкостта на материалите, от които са изградени, е в рамките на няколко процента при 24 часов престой във вода. Като се има предвид малкият обем от вода, който ще поемат материалите, е нормално след това тя бързо да се изпари. При променлива атмосферна влажност тези сгради се държат чудесно благодарение на специфичните свойства на дървото и гипса, които лесно абсорбират и отдават атмосферната влага, без тя да кондензира по тях.
Като допълнителна мярка, дървесните елементи, които имат досег с бетонната основа и на височина до 80 см от нея се импрегнират против влага. По този начин се защитават от евентуален пробив на хидроизолацията и от евентуално просмукване на влага от основите. Строителството на сглобяеми сгради с дървена конструкция се също препоръчва за земетръсните райони. Дървото като конструкционен материал е изключително еластично и здраво. То понася големи еднократни натоварвания и след това възстановява първоначалното си положение. В тези сгради няма монолитни (неподвижни) връзки. Всички сглобки понасят определено разместване, без да се разрушават. Значително по-ниското тегло на конструкцията допринася и за много по-малки инерционни сили, както и за много по-малко жертви и облекчени спасителни действия. Гаранцията на този тип къщи варира между 50 и 100 години.
Дървената конструкция
Дървената конструкция представлява предварително изработени панели, състоящи се от дървена рамка с хоризонтални и вертикални фризове за здравина, запълнена с минерална вата с дебелина от 80 до 150 мм според условията, при които ще се монтират. Затварянето на панелите може да стане с шперплат и РVС покритие, гипсокартон (обикновен или влагоустойчив), гипсофазер или дървена обшивка.
Свързването на отделните панели (както външните, така и вътрешните) става посредством болтове, като се образува корав скелет. Дебелината на външните стени варира между 100 и 330 мм, а на вътрешните 100-230 мм. Височината на помещенията най-често е от 2200 до 4000 мм. Подовата и таванската конструкция се образуват от гредоред, върху който се кове дюшеме или водоустойчив шперплат. Покривната конструкция се състои от стоящи столици, носещи ферми, столици, ребра, дъсчена обшивка и крайно покривно покритие – керамични и циментови керемиди, ондолин, битумни керемиди или ламарина.
Дървените строителни конструкции се проектират от иглолистна дървесина. Съдържанието на вода в дървесината на елементите на строителната конструкция не надвишава 20%. По-високо съдържание на вода се допуска при елементите на покривните дървени конструкции с възможност за интензивно проветряване.Таваните се изпълняват от гипсокартон, дървена обшивка, латекс, лакове или окачени тавани тип „Армстронг”
Стабилни изолации,
пестящи енергия

Сглобяемите къщи предразполагат ефективни изолации, които спестяват големия разход на енергия - пълнеж на панела с минерална вата, както възможност и за допълнителни изолации на външните и вътрешните стени със стиропор (2-4 см) или фибран; минерална вата по подпокривното пространство и между стените; перлит или перлитна замазка по подовете. Остъкляването е предимно стъклопакет, стъкло 4 мм или орнаментно стъкло. Най-често използваните видове отопление при този тип строителство са локалното парно, камината с водна риза или въздуховоди, електрическите панели, климатикът или слънчевите батерии. Конструкцията на сглобяемите панели позволява едновременно да бъдат решени проблемите за звуко- и топлоизолацията и сеизмичната устойчивост. Веднага след монтажа панелите са готови за боядисване, лепене на тапети или полагане на декоративни мазилки и облицовки. Значително по-малките дебелини на вътрешните преградни стени осигуряват по-пълно използване на площта в сградата. Използваните екологични строителни материали не вредят на човешкото здраве и допринасят за уюта и комфорта на обитаване.
Всички използвани дървесни елементи са получени от висококачествен иглолистен материал. Подложена на естествено сушене, дървесината се обработва, след което се подлага на обемно импрегниране в автоклави, съдържащи специален разтвор за защита от горене, гниене и биологични вредители. Електро- и ВиК инсталациите, предварително пожароизолирани, преминават скрито в стените на постройката. Поради наличието на изолация в стените се намаляват и разходите за отопление и охлаждане. Те са със 70% по-ниски в сравнение със класическото строителство. За да се постигне аналогичен ефект при традиционното строителство, стената, изградена от тухли (четворки) с мазилка, би трябвало да е с дебелина 140-160 см, или ако е от газобетонни блокчета, би била с дебелина 100 см.
Дървените сглобяеми къщи се налагат като иновационен строителен подход, осигуряващ по-благоприятно инфраструктурно решение и по-екологично съобразен начин на живот. Предимствата им са много. Те са модерни енергоспестяващи сгради, изградени от висококачествени естествени материали. Построени съгласно европейските изисквания, те предполагат с 8-9 пъти по-бързо строителство, 25% по-евтино от монолитното и тепърва предстои да се наложат все повече и повече на българския пазар.